Ma már közel mindegyik lakásban és házban találkozhatunk parkettával, mégsem tudunk róla túl sok mindent. A következő sorokban egy "parketta gyorstalpalót" állítottunk össze olvasóinknak.

A parketta egy, vagy több rétegű tömörfa padlóburkoló. Ha egy rétegű, akkor teljes vastagságában tömörfa, ha több rétegű, akkor a járó rétegnek legalább 2,5 mm vastag tömörfából kell lennie, de legtöbbször a többi réteg is az. Az elemek egymáshoz többnyire csappal és horonnyal illeszkednek. A parketta jellemzői: természetes, meleg, hosszú élettartam, felújítható.


A parketta főbb fajtái


a.) Egyrétegű parketták: a parkettaelem teljes keresztmetszetben egy anyagból van. Ezek: csaphornyos parketta, lamella parketta, svédpadló, mozaikparketta, ipari parketta, bütü parketta, intarzia parketta, hajópadló.
b.) Több rétegű parketták: a parkettaelemet két vagy három (szomszédosan egymásra merőleges szálirányú) rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkett át gyakran szalagparkettának is nevezik.
c.) A felületkezelt, forgalomba hozott parketta - készparketta - lerakás (rögzítés) után azonnal használatra kész. A két és háromrétegű parketta legtöbbször egyben készparketta is, míg az egyrétegűeket általában a helyszínen felület kezelik lerakás után (csiszolás, lakkozás).

Melyik padlóburkolatot válasszuk?

Azt, hogy melyik parketta burkolatot válasszuk, többféle szempont figyelembe vételével dől el. A választásnál figyelemmel kell lenni a felhasználás módját és természetesen fontos szempont az egyéni esztétikai megfontolásunk. A felhasználási mód két fontos tényezője: a felhasználás helye: pl. lakószoba, iroda, előtér, étterem, üzem, stb. az igénybevétel: hányan használják, tiszta vagy szennyezett lábbelivel, stb. járunk rajta. A parketta megjelenését, esztétikai megítélését befolyásolják: a fa tulajdonságai:a szín, a fafaj, a rajzolat, valamint a termék műszaki tulajdonságai, mint a szélesség, a felületkezelés, stb. Ezeket a szempontokat a vásárlás során a vevőnek át kell gondolni és a Bigfoot parkett szaküzletek kereskedői ennek alapján tudnak tanácsot tud adni a legjobban megfelelő parketta kiválasztásában.

A parketta lerakási, rögzítési módjai


A három alapvető rendszer: szegezés, ragasztás, úsztatott fektetés.
1.) A legrégebbi de ma is gyakran alkalmazott a parketta elemek leszegezése párnafára vagy vakpadlóra. Ez a csaphornyos parketta és a svédpadló egyik rögzítési módja.
2.) Jól előkészített, szilárd, száraz aljzatra az egyrétegű parkettákat (a svédpadló kivételével) és a többrétegűek közül a kétrétegű parkettát is ragasztással rögzítik.
3.) A háromrétegű avagy szalagparkettát pedig minden esetben úsztatott fektetéssel rakják le a szilárd aljzat feletti filc vagy habalátétre úgy hogy az egyes elemeket egymáshoz ragasztással vagy speciális csapkialakítással rögzítik. Az aktív fektetési módszer - ahol a padozatot a falhoz rugókkal támasztják ki - egyre nagyobb teret követel magának !

Parketta a padlófűtés fölé 


A fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak a 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható és ezek esetében a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajokat célszerű választani. A gyártó véleményét a konkrét termékkel kapcsolatban előzetesen mindig ki kell kérni. (A gyártók szerint a bükk és a juhar fa - természeténél fogva - nem alkalmas a padlófűtés fölé !)

Felületkezelés lehet gyári és helyszíni a lerakás után elkészített felületkezelés. A felületkezelő anyagok lehet: lakk, pác, olaj, viasz, valamint ezek kombinációi.

Figyelem! A víz a parketta fő ellensége, hiszen víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz. Ezért csak teljesen kicsavart alig nedves ruhát szabad szükség esetén a tisztításhoz alkalmazni.

A parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel. Erre a gyártók előírásai és javaslatai a mérvadóak, melyek betartásával hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül élvezhetjük a fa felületek természetes szépségét. Vevőink a gyártó felhasználási útmutatóját minden esetben megkapják a megvásárolt parkettával adott leírásban. Nagykereskedelem, parkettás, parkettázó, gyártás, felmérés, szaktanácsadás, tervezés.