Manapság egyre népszerűbb a konyhába is, főleg az amerikai konyhás elrendezésnél vagy akár a fürdőszobába is laminált padló burkolatot választani meleg, otthonos benyomása miatt. Viszont ahhoz, hogy ez hosszútávon tartós és esztétikus maradjon, gondosan kell tisztítanunk, ápolnunk azt.

Laminált padló - Talán a legfontosabb, hogy kerüljük el azt, hogy a padlónkat tartós nedvesség érje

Népszerűsége miatt kifejezetten konyhai vagy fürdőszobai célra kifejlesztett laminált padlók is vannak már, ezért ha ezen helyiségek valamelyikébe szeretnénk lerakni, mindenképp ilyet vegyünk, hiszen a hagyományos laminált padló típusokl nem kifejezetten páraállóak, ezáltal a nedvesség ellen sem elég strapabíróak.

Padlófűtés esetén ügyeljünk arra, hogy ne lépjük át a maximálisan megengedett hőmérsékletet. A laminált padló anyaga belső helyiségbe lett tervezve, ezért figyeljünk rá, hogy ne fűtsük túlságosan fel a padlófűtésünket. Ez a maximum hőmérséklet kb. 27 °C.

Laminált padló - Óvjuk a túl erős napfénytől

Szintén annál az oknál fogva, hogy a laminált padló típusait benti kivitelezésre tervezték, nem hálálják meg az erős napsugárzást vagy fényt. Ezért ha olyan tájolású helyiségbe rakjuk le, ahol folyton napfény érné, érdemes legalább egy vékonyabb sötétítő függönyt beszerezni.

Takarítás laminált padló felületen

Ahhoz, hogy ragyogó, fényes maradjon a laminált padlón, a padló tisztításához csak seprűt vagy porszívót használjunk. Nagy lehet a kísértés, hogy olajjal vagy fényesítő szerekkel tisztítsuk meg a nemkívánatos foltokat, viszont a padló anyagában maradandó károsodásokat okozhatnak. A legcélszerűbb a por eltávolítására a porszívó vagy a seprű, ha ez nem elég, egy nedves ronggyal is megtisztíthatjuk a padlót, de ügyeljünk rá, hogy az ne legyen túlságosan vizes.

Laminált padló - Védjük a súrlódásoktól

Amennyiben görgős széket, bútort tologatunk, a laminált padló felületén rendszeresen, szintén nem lesz túlságosan időtálló. Üzletünkben vásárolható székalátét is.