Hogyan befolyásolhatja otthoni környezete a parkettákat?

A keményfa padló minősége

A keményfa padló minősége érdekében kiemelten fontos a szabályozott beltéri hőmérséklet. A mindennapi padlóápolási és karbantartási rutinnak része kell, hogy legyen az otthoni hőmérsékletszabályozás. Sokan nem veszik észre, hogy a hő, a páratartalom és a hideg milyen hatással van a kemény fapadlójukra.

A pára és a keményfa padló

Meleg, párás időben a keményfa padló deszkái magukba szívják a levegő páratartalmát/nedvességét, tágulást okozva. Ha alacsony a páratartalom vagy hideg van kint, a padló felszabadítja nedvességtartó képességét és összehúzódik. A telepítéskor mindig hagyjunk megfelelő tágulási és összehúzódási teret a keményfa padló körül!

Mi a megfelelő páratartalom a keményfa padló esetében?

A beltéri hőmérsékletnek 20-25 fok között kell maradnia, a relatív páratartalom pedig 30-50% között mozoghat. Magas páratartalom mellett a padló megduzzad/kitágul. A nyári hónapokban lényegesen kevesebb távolságot van az egyes deszkák között, a melegebb és párásabb időjárás miatt. Megfelelő tágulási hely esetén is meggörbülhetnek a padlói, ha a beltéri hőmérséklet nem állandó.

Padló szakértő

A téli hónapokban, amikor a hő és a páratartalom nagyon alacsony, nagyobb távolságot észlelhetünk a padló deszkái között. Ez normális és természetes esemény. A padló általában akkor zsugorodik vissza, ha az idő kezd felmelegedni. Ha azonban a deszkák között nagy hézagok vannak, általában van valamilyen mögöttes probléma, amelyet meg kell oldani. Minden helyzet más és más, így ezek megoldásához a padló szakértőre lesz szüksége.