Ha kemény fapadlója van otthon, akkor a padló karbantartása fontos szempont kell, hogy legyen!

Akár csiszolt, felújított, vagy újonnan telepített keményfa padlója van, a karbantartás és a gondozás az első lépés, amennyiben szeretné, hogy padlója hosszútávon karcmentes és foltmentes maradjon. A keményfa padlók nagy része megkarcolódik valamikor. Az alábbi lépések végrehajtásával azonban csökkentheti a karcolás mértékét.

Cipő nélkül a keményfa padlón

A szemcsék, a szennyeződések és a törmelék a keményfa padló egyik legnagyobb ellensége. Ezek a szennyeződések képesek rövid úton tönkre tenni a padlóburkolatokat. Az olyan dolgok, mint a téli útszórásból származó apró kavicsok vagy akár a só, amelyek a csizmába vagy a cipőbe kerülnek, sérüléseket és karcolódásokat okozhatnak kemény fapadlóján.

Szőnyegek a keményfa padlón

Kiváló kiindulópont, ha szőnyegeket helyezünk el a bejárati ajtóknál. Ez lehetővé teszi, hogy bárki, aki belép az otthonába, letörölje a szennyeződéseket vagy törmelékeket a cipőjéről, majd levegye azt. A szőnyegeket érdemes rendszeresen tisztítani, a bejárati ajtónál elhelyezett szőnyeg helyét pedig mindig szárazon kell tartani.

Keményfapadló tisztítása

A rendszeresen seprű- és porszívóhasználat elkerülhetetlen, ha keményfa padló van otthonunkban. Ha van lehetősége, akkor használjon puha sörtés seprűt vagy mikroszálas portörlőt a keményfa padló tisztításához. A keményfa padló porszívózásánál fontos szempont, hogy tiszták legyenek a porszívó kerekei, így elkerülhetők a karcolódások.