A parafa burkolatok tulajdonságai, technikai adatok
 
IPOCORK CORK PARKETT - Natúr (fózolt vagy nem fózolt) és Vern (előre lakkozott) kivitel (színminták)
Méret: 300*300*4 mm; 300*300*6 mm; 600*300*4 mm; 600*600*6 mm
Rétegrend felülről lefele: 3 réteg lakk a Vern típusnál
0,5 mm natúr parafa furnér
3,5 mm préselt rugalmas parafa
Felületkezelés: Natúr (nincs felület kezelve, csak csiszolt)
Vern 3 réteg lakk
Aljzat: Az alapfelületnek keménynek, száraznak (max. 2%), simának, por- olaj és zsírmentesnek kell lennie.
Ragasztó: Csak az IPOCORK által elfogadott ragasztó alkalmazható (C200/W-245, oldószermentes parafa kontaktragasztó)
Utólagos felületkezelés: Natúr lapokat burkolás után kell 3 réteg parafalakkal bevonni (rugalmas, vízzel oldható)
Vern típus utólagos kezelést nem igényel hacsak erre külön igény nem jelentkezik.
Használati tulajdonság: megfelelő kopásállóság
karcállóság gyenge
égő cigaretta nyomot hagy
vegyszerrel szemben általában ellenálló (kivétel aceton)
közepes lángterjedésű osztályba tartozik
Alkalmazási terület: Normál igénybevételű helyiségben (hálószoba, nappali, kis forgalmú iroda).
Alkalmazási feltételek: A parafa padlóburkoló terméket fektetés előtt legalább 24 órán keresztül min. 18 °C hőmérsékleten a burkolni kívánt helyiségben kell tárolni.
Az elkészült parafa felületet a nedvességtől óvni kell. A felületre kiömlött vizet vagy egyéb folyadékot azonnal fel kell törölni.
A padlófelületet a karcolástól és egyéb éles mechanikus hatástól védeni kell.
Görgős szék ennél a padlónál nem használható!
Padlófűtés fölé csak abban az esetben használható, ha a padlófűtés kiegészítő fűtés. Ebben az esetben a beton-esztrich réteg felső zónájában a hőmérséklet nem haladhatja meg a 26 °C-ot és az aljzat a kívánt nedvességtartalom alatt marad.
Nem nedvszívó aljzat esetén a felület megfelelő tapadóhíd alkalmazásával kb. 3 mm vastag nedvszívó, megfelelő szilárdságú, (22,5 N/nm2 nyomáspont terhelést bíró) melegburkolati aljzatkiegyenlítővel tökéletesen simává kell tenni.
A parafalapok ragasztása + 15 °C feletti és 70% relatív nedvesség alatt történhet.

Kivitelezés lépései: A helyiség közepénél célszerű a burkolólapok fektetését kezdeni. A fektetés előtt a lapokat a jó felfekvés érdekében az átlójuk mentén óvatosan meg kell hajtogatni.

A helyiség közepére szálkeresztet (a falakra merőlegesen) kell felrajzolni és a burkolólapokat szárazon fektetve szorosan egymás mellé kell helyezni mindkét irányban. A falak mentén célszerű és esztétikus, ha a parafa lapok egyforma szélesek. A lapok a széleken 5 cm-nél kisebb nem lehetnek. A falaknál 3-4 mm-es tágulási hézagot kell hagyni.

Mivel a burkolóanyag természetes parafa, így a színárnyalatok és minták enyhén eltérőek lehetnek. Ezért célszerű a felületet előre kirakni, mert így lehet a változó felületekkel kívánság szerint variálni.

A lapokat az IPOCORK által elfogadott ragasztóval (C-200/W-245) lehet az aljzathoz ragasztani. A munkát a szoba közepén célszerű megkezdeni, az aljzaton kijelölt vonalak mentén.

Mindig csak kis felületet (néhány lap méret) célszerű ragasztóval bekenni, a ragasztó kenéséhez spaklit vagy más lapos eszközt lehet használni, amelyet sűrűn le kell tisztítani. A ragasztóval nem szabad takarékoskodni. A lapokat egymás mellé hézagmentesen kell lerakni, a teljes parafa lapot egyenletesen az aljzathoz kell nyomni (gumikalapács), a találkozási vonalak mentén nem kell külön lenyomni.

A ragasztómaradékot nedves rongy segítségével azonnal le kell törölni. A burkolt felületet célszerű max. 50 kg súlyú hengerrel félóránként 2-3-szor áthengerezni.

A fektetés során és után a helyiséget alaposan át kell szellőztetni. A burkolat 48 óra múlva használható. 

A lakkozást a ragasztó teljes száradása után min. 24 óra elteltével szabad megkezdeni. Csak a parafa gyártója által javasolt lakkot szabad használni.

Tisztítás, karbantartás: 1. Megelőző kezelés:
A padlóburkolatot a lerakás után min. 24 óráig ne takarják le

A padlót megvédheti a cipő okozta szennyeződéstől, ha a bejáratnál lábtörlőt használ.

2. Napi / Heti tisztítás:

4 kupak Soft Cleanert kell tenni egy vödör vízbe. Az ebben áztatott, majd jól kicsavart puha ronggyal kell a burkolatot feltörölni. Hagyni kell a padlót teljesen megszáradni.

3. Foltok eltávolítása:

A viasz, gumi, olaj és más anyagok okozta foltokat a vinil felületről Power Strip-pel kell eltávolítani. Egy kis folyadékot hígítás nélkül egy puha rongyra kell önteni, majd a foltot le kell dörzsölni.

4. Általános javaslatok:

A fa és a parafa - mivel természetes anyagok - napsugárzás hatására változtatják színűket. A parafa világosodik, a többi fa általában sötétedik. Ezért óvni kell a burkolatokat az erős UV sugárzástól.

5. Teljes / alapos tisztítás:

Fektetés után a használatba vétel előtt feltétlen el kell végezni. A teljes tisztításhoz a Power Strip-et 1:20 arányú hígítással kell használni. Az oldatban átáztatott, majd jól kicsavart felmosóruhával a felületet jól át kell törölni, majd a felszáradás után ezt meg kell ismételni. Miután a padló megszárad, kész a tartós ápolószer (Floor Dressing) alkalmazására.

6. A tartós ápolószer (Floor Dressing) alkalmazása:

Csak tiszta és száraz padlóra alkalmazható. Alkalmanként egy réteg Floor Dressing-et kell a padlóra felvinni. 3 liter tartós ápoló kb. 100 m2 felületre elég. A teljes száradás után még egy réteget lehet felvinni a még jobb védelem érdekében. Általában évente egyszer vagy kétszer kell a tartós ápolószert alkalmazni.

Ne használjon olyan lábtörlőt, amelynek gumi vagy latex az alja, mert foltot hagyhat a parafa padlón.

A tisztító - karbantartó szerek alkalmazásához puha rongyot használjon. Soha ne hagyja, hogy az illesztések (fugák) felett hosszabb ideig álljon a víz!

 

WOOD-O-FLOOR - vinil koptatóréteggel ellátott lock-os (pattintós) kiképzésű fa-parafa díszítésű parafa szalagparketta   (színminták)

Méret: 900*185*12 mm
Rétegrend felülről lefele: tisztítást megkönnyítő film (LMT)
0,2 mm vinil koptatóréteg
0,4 mm eredeti fa furnér (natúr vagy színezett)
2,3 mm préselt rugalmas parafa réteg
5,6 mm közepes sűrűségű farostlemez (HDF) lock-os (pattintós) csatlakozással
0,5 mm fa ellensúly
3,0 mm parafaréteg
Felületkezelés: Vinil koptatóréteg gyárilag felhordva. (10 év gyári felületi garancia)
Aljzat: Az alapfelületnek keménynek, száraznak (max. 2%), simának, por- olaj és zsírmentesnek kell lennie. A fektetés előtt a kiegyenlített aljzatra min. 120 µ-os párazáró fóliát kell teríteni 20 cm-es átfedéssel.
Ragasztó: Általában nem szükséges. Olyan helyiségekben azonban, ahol a burkolat felületét gyakran teszik ki folyadék hatásának, illetve nagy igénybevételnek, célszerű az elemeket PVA diszperziós ragasztóval összeragasztani.
Utólagos felületkezelés: Általában nem szükséges. Nagyobb igénybevétellel szembeni ellenállás W1000-es lakkréteg felhordásával fokozható. A fektetés után, de még a használatba vétel előtt célszerű az első karbantartást elvégezni.
Használati tulajdonság: megfelelő kopásállóság
karcállóság gyenge
égő cigaretta nyomot hagy
vegyszerrel szemben általában ellenálló (kivétel aceton)
mérsékelt lángterjedésű osztályba tartozik
Alkalmazási terület: Nagy igénybevételű helyiségben (konferenciaterem, nagy forgalmú iroda, üzlet, bank, iskola).
Alkalmazási feltételek: A parafa padlóburkoló terméket fektetés előtt eredeti csomagolásában legalább 24 órán keresztül min. 18-25 °C hőmérsékleten a burkolni kívánt helyiségben kell tárolni.
Az elkészült parafa felületet a nedvességtől óvni kell. A felületre kiömlött vizet vagy egyéb folyadékot azonnal fel kell törölni.
A padlófelületet a karcolástól és egyéb éles mechanikus hatástól védeni kell.
A vinil koptatórétegű parafa padlóburkolatra csak műanyag görgőkkel ellátott széket szabad vinni.
A talajon fekvő burkolatot az alulról jövő nedvességtől minden esetben gondosan el kell zárni (párazáró fólia).
Nem nedvszívó aljzat esetén a felület megfelelő tapadóhíd alkalmazásával kb. 3 mm vastag nedvszívó, megfelelő szilárdságú, (22,5 N/nm2 nyomáspont terhelést bíró) melegburkolati aljzatkiegyenlítővel tökéletesen simává kell tenni.
Amennyiben a lock-os illesztés mellett ragasztásra is szükség van az csak + 15 °C feletti és 70% relatív nedvesség alatt történhet.

Kivitelezés lépései: A kiegyenlített aljzatra párazáró fóliát kell teríteni min. 20 cm-es átfedéssel. a fóliát a falra is fel kell hajtani (a szegőléc felszerelése után a felesleget le kell vágni).

A lapokat nem kell az aljzathoz ragasztani. A lapok a széleken 5 cm-nél kisebb nem lehetnek. A falaknál 10 mm-es tágulási hézagot kell hagyni (ékelés).

Mivel a burkolóanyag természetes parafa, így a színárnyalatok és minták enyhén eltérőek lehetnek. Ezért célszerű a felületet előre kirakni, mert így lehet a változó felületekkel kívánság szerint variálni.

A munkát mindig a helyiség jobb oldali sarkában kell megkezdeni, a lapokat a fény irányában kell lefektetni.

A fal felé a lock-os szerkezet felső szárnya kerül. A második lapot kb. 30 fokos szögben kell az első panelbe illeszteni, majd a talajra kell fektetni. Ezt kell folytatni a sor végéig. Az utolsó panelt a kívánt hosszúságúra kell vágni. Az új sort a levágott darabbal kezdjük (ez lehetőleg ne legyen 30 cm-nél rövidebb).  Elkészítjük a második sort, óvatosan kb. 3 cm-re megemelve az előző sor loc-jába kell illeszteni, majd le kell fektetni. Ezeket a lépéseket kell folytatni a szemben lévő falig, ügyelve a 10 mm-es tágulási hézag megtartására.

Igény esetén a loc-os parkettaelemek alsó szárnyát PVA diszperziós ragasztóval be kell kenni és a következő elemet rá kell pattintani. A ragasztómaradékot nedves rongy segítségével azonnal le kell törölni.

A burkolás után (ragasztás esetén 6-8 óra múlva) az ékeket el kell távolítani. Fel kell szerelni a szegőléceket. Különböző burkolatok találkozását, vagy 100 m2-nél nagyobb helyiségeknél a dil3etációs hézagot plasztikusan rugalmas anyaggal ki kell tölteni és diletációs takaróelemmel le kell fedni.

Fel