BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLET
1131 Budapest, Béke út 117.     Tel.: +36 1 350-3421;  +36 30 426-1889;    Email: faparketta@index.hu

Nyitva tartás

Kapcsolat
   

Boxler parafa burkolat ápolás, tisztítás.

CPS – (Ceramical Protection System)  Kerámia felületkezelési rendszer

 

Általános tisztítási tanácsok

 

A parafa parkettát soha nem szabad hosszabb időre kitenni folyadék- vagy nedvességhatásnak. A takarításnál ügyelni kell arra, hogy ne maradjanak „pocsolyák” a padlón.

 

1. Megelőző kezelések, első beápolás

A szennyeződések nagy részét egyszerűen el lehet távolítani, főleg, ha a bejáratoknál és a fő közlekedési útvonalakon lábtörlőt használunk. A fektetés után, az első használatba vétel előtt el kell végezni az első beápolást. Erre a célra használjon Boxler Ápoló- és Karbantartó-szereket. (Kérjük, olvassa át figyelmesen az ápolószerekre vonatkozó alkalmazási útmutatót!)

 

2. Folyamatos tisztítás és karbantartás

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy lehetőleg száraz (mopp, partvis, porszívó) vagy nyirkos (alaposan kicsavart törlőkendő) eszközökkel takarítsunk, ne hagyjuk tócsákat a burkolaton.

A napi karbantartáshoz általában elég, ha Boxler-Easy-Cleaner-es, nyirkos kendővel áttöröljük a parkettát. Oldja a koszt és a zsírt, nem marad utána sem csík, sem folt, tartósan védi, és csúszásmentesíti a felületet.

 

A Boxler kerámialakkal kezelt parafa készparkettáknál természetes kopással kell számolni. Ezért a lakkozott parafa készparkettákat rendszeresen ápolni kell. (Kb. 2 teáskanálnyi Boxler Viaszos ápoló- és karbantartószer szükséges 1 m²-re.) A szer alkalmazásával fokozzuk a burkolat karcállóságát, csúszásmentességét, megnöveljük vele a parketta víztaszító tulajdonságát.  A jól ápolt parafafelületet könnyebb takarítani, az ápolószer szép, selymes fényt kölcsönöz neki.

2.1 enyhén igénybevett padlók (pl. nappali- és hálószoba) kb. 4-6 havonta

2.2 közepesen igénybevett padlók (pl. közlekedők, folyosók) kb.1-3 havonta,

2.3 fokozottan igénybevett padlók (pl. irodákban) kb. 2-3 hetente célszerű beápolni.

 

3. Általános tanácsok

A frissen lerakott parafa készparkettát az első héten csak szárazon tisztítsuk, partvissal, moppal, porszívóval távolítsuk el a port és a szilárd szennyeződéseket.

A karcolódás ellen ragasszunk filckorongot a bútorok, különösen a székek és a fotelek lábára. Az irodai gurulós székek görgőit cseréljük le lágy műanyag (gumi) borítású görgőkre.

A Boxler parafaparketta, csakúgy, mint minden természetes anyag, úgy reagál a környezeti hatásokra, különösen a relatív páratartalomra, hogy megváltozik az anyag nedvességtartalma.  A nedvességváltozás hatására a parafa készparketták mérete változik, tágulhatnak, illetve zsugorodhatnak. Annak érdekében, hogy a nemkívánatos méretváltozásokat elkerüljük, érdemes arra figyelni, hogy a parafaparkettával burkolt helyiségekben lehetőleg egész évben a levegő relatív páratartalma egyenletesen 50 és 65% között, a hőmérséklet pedig 20 ºC körül legyen. Amennyiben van légkondicionáló és párásító berendezésünk, akkor ezeket a fenti értékekre állítsuk be.

Az ajánlott klímaviszonyok nemcsak a burkolatnak tesznek jót, hanem mindennek, ami fából van, a hangszereknek (pl. zongora), képkereteknek, festményeknek, és nem utolsó sorban a lakók, az Ön személyes komfortérzetének.

 

Padlófűtés esetés a padló felületi hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 ºC-ot!

 

Szeretnénk sok örömöt kívánni a parafa padlóburkolatához, valamint ezzel az ápolási- és karbantartási útmutatóval segíteni.

Ez a lap azonban nem tér ki minden kérdésre.

A gyakorlatban számtalan helyzet adódik, ezért tájékoztatónk a teljesség igénye nélkül készült.

 

Ennek az ápolási- és karbantartási útmutatónak az átadásával kötelezzük a kivitelezőt arra, hogy az új burkolat fektetésekor tartsa be az erre vonatkozó, burkolási munkákat érintő DIN 18 356 szabványt.  

 

Boxler GmbH ….

Ennek a termékinformációnak a kiadásával az előző termékinformációk érvényességüket vesztik. A műszaki változásokhoz a gyár fenntartja a jogát, esetleges félreértésekért nem vállal felelősséget. A fent leírtak tanácsok, és nem rendeletek.

Vissza a Boxler parafa színekhez

 

Olajozott-viaszolt felületek karbantartása

Sokan azért idegenkednek az olajozott-viaszolt felületektől, mert az a tévhit él bennük, hogy a természetes felületkezelő anyagok kevésbé tartósak a lakkokkal szemben ill. ápolásuk egy gyakori és bonyolult folyamat.

Az atmoszféra, amit a természetes anyagok sugároznak egyedülálló és utánozhatatlan. Nem véletlen, hogy a természetes anyagok a műanyagok megjelenése után is a lakókörnyezet alakításának legértékesebb anyagai. Különösen igaz ez a fára: a fához jó hozzáérni, kellemes, természetes tapintású, változatos struktúrájú, meleg, barátságos színű, kellemes fényű, ráadásul jó hőszigetelő és páratartalom-szabályzó, és mint természetes anyag öregedése során egyre szebb lesz. Persze csak, ha nem hamisítja meg karakterét -tapintását, fényét - és nem zárja le felületét hermetikusan egy összefüggő, nem természetesen öregedő műanyag lakkréteg.

Az olajjal és viasszal kezelt fa élő, lélegző anyag. Leginkább az emberi bőrhöz hasonlítható: védi a fát a szennyeződésektől, kisebb sérülésektől, külső mechanikai hatásoktól, véd a külső nedvességtől, de lehetővé teszi a faanyag lélegzését - így érvényesülhet a beépített faanyag kiváló klímaszabályzó képessége.

Az olajozás nem alkot a lakkokra jellemző átjárhatatlan filmet, hanem mélyen beszívódik az anyagba, a fa edényeinek falán tapad meg. Az olaj impregnál, tehát csökkenti a kezelt anyag későbbi nedvességfelvevő képességét, fokozza vízállóságát, de nem teszi vízállóvá. Az olajozás alapoz, mert a viasz csak olajozott felületen ad tartós, kopásálló bevonatot.

A viaszok teszik a felületet víztaszítóvá, selymes fényűvé. Az ideális viaszbevonat leheletvékony, kristályaiból a polírozással cserépfedéshez hasonlítható vízzáró bevonatot kapunk a kezelt felületen.

Fontos tudni, hogy bár a felület a viasz polírozása után kész, pl. azonnal tapintható, de a viasz teljes kikeményedése 2-4 hétig tart, ez ideig a felület még nedvességre érzékeny, nem érheti nedvesség.

A kész felülethez lehetőleg csak saját ápolószereit használjuk. Más, méhviasz-tartalmú készítmények (pl. Pronto) is tartalmazhatnak olyan anyagokat - glicerin, szilikon stb. - melyek megnehezítik a felület esetleges későbbi felújítását. A felület saját ápolószereivel ápolva sokáig megtartja szépségét, a fával együtt érik, idővel természetes patinát kap. Az olajozott-viaszolt felület hosszú idő után sem kelt elhasznált, lepusztult benyomást. Az esetleges sérülések helyileg, akár kis felületen is könnyen javíthatók. A kisebb felületi sérüléseket, karcolódásokat, pedig már maga az ápolószer olaj- és viasztartalma eltünteti.

Miért fontos az ápolás?

A használat során minden anyag szennyeződik, koszolódik, a környezet igénybevételei pedig ugyanúgy kiszáríthatják a viaszbevonat, mint ahogy az emberi bőr is kiszárad. Az olajozott-viaszolt felületet tehát ugyanúgy tisztítani kell, az elveszett viaszréteget pedig megfelelő viasztartalmú készítménnyel visszatáplálni. A természetes növényi olajokkal, gyantákkal, viaszokkal vagy sellakkal kezelt bútorok fokozott törődést igényelnek: érzékenyek a tartós nedvességre, erős tisztító és súrolószerekre, és rendkívüli igénybevételekre. De rendszeres ápolással a bútor, padló nemcsak megőrzi eredeti minőségét, hanem felülete és annak patinája évről-évre szebb lesz.

Ápolásigény

Az ápolás rendszeressége egyedül az igénybevétel rendszerességétől függ: egy lenolajjal beeresztett konyhai munkalapot, pl. kb. egy-két havonta célszerű ápolószerrel felfrissíteni. Az átlagosan igénybevett bútorok (asztal, pad, szék) is meghálálják a félévenkénti figyelmet. Azok a bútoraink, ahol a legkisebb az igénybevétel (ágy, szekrény, stb.) nem szorulnak gyakrabban frissítő kezelésre, mint egy-két évente.

A leginkább igénybevett faanyag a padlók és lépcsők anyaga. A padló és a lépcső különösen jól illusztrálja az olajozás és viaszolás előnyeit. Ez az az igénybevétel, ahol sokan csak a legkeményebb, legvastagabb csónaklakkban bíznak. Ami elég erős is, míg az ultrakemény lakkfilm valamilyen erősebb igénybevételtől - egy becsapódó tűsaroktól, leeső éles, nehéz tárgytól - mégis átszakad. Ha a sérülés helyén később még nedvességet is kap, az végképp megbontja a film egységét. Nincs olyan lakk, amelynél ne jönne el az idő, amikor fel kell újítani. A sérült, kopott lakkfilmet maradéktalanul el kell távolítani - hiszen csak így lehetséges a felújítás. A tökéletes munka egy lépcsőnél szinte esélytelen. Arról nem is beszélve, hogy a lakkpor tüdőnek sem a legjobb barátja. Ezzel szemben: az olaj és a viasz rendszeres ápolással soha nem kerül olyan állapotba, amikor már csak a nyers fáig való visszacsiszolás menthetné meg. A durvább mechanikai sérülések a forró vasalós módszerrel (nedves rongyon keresztül a vasalóval a fa rostjait visszagőzöljük majd csiszolás után olajozzuk-viaszoljuk) orvosolhatók, más hibák is kis felületen javíthatók.

Privát lakások olajozott-viaszolt fa padlóinál az ápolásigény mérsékelten használt helyiségekben (hálószoba) 1-2 havonta, közepesen igénybevett helyiségekben (konyha, nappali, folyosó) 1-2 hetente, erősen igénybevett helyeken (iskolák, óvodák, vendéglők, üzlethelyiségek, ügyfélforgalmú irodák, stb.) 1-2* hetente.

Ha valakinek ez gyakorinak tűnne is, ezt mindenképp feledteti, hogy az ápolás nagyon egyszerű: nem más mint ápolószeres vízzel való nedves feltörlés. Elhanyagolt padlónál sem ördöngösség: szerviz-viasszal vagy ápoló emulzióval való kézi /gépi átpolírozás. Ráadásul, ahogy a bútor, padló öregszik, a felület egyre ellenállóbb lesz, érezhetően csökken az ápolási szükséglet, egyre nő a két ápolás közti intervallum.

Hogy ez a módszer milyen jól működik arra a legközelebbi példa Bécs: a Belvedere, a Schönbrunni kastély, a Technikai és a Természettudományi Múzeum parkettái mind az AURO anyagaival voltak kezelve, és vannak karbantartva.

Általános tisztítás és ápolás

Az olajozott-viaszolt felület antisztatikus, portaszító. A rendszeres ápoláshoz száraz, puha porrongy használható. A gyengébb szennyeződések langyos vízben megnedvesített, jól kicsavart tisztítókendővel eltávolíthatók. A makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez nedves törlőkendőt, illetve AURO tisztító és ápolószereket használhatunk. A legmakacsabb szennyeződések tisztítás előtt finom csiszolópapírral (>240), acélgyapottal vagy skót szivaccsal (Scotch-Brite) eltávolíthatók. A grafit vagy színes ceruzával ejtett nyomok egyszerűen, egy jó minőségű radírgumival eltüntethetők.

Fontos jó tanács, hogy a bútor felületén soha ne hagyjunk folyadékot hosszabb ideig állni. A bútoron felejtett nedves törlőkendő, szivacs felhúzza a fa szálait, amitől a felület érdes lesz.
Az esetleges durva benyomódások, mechanikai sérülések a felületből nedves ruha segítségével forró vasalóval részben kigőzölhetők. A felhúzott szálú felület ezután finom csiszolás után újrakezelhető: olajozható és viaszolható.

 

Olajozott-viaszolt felületek karbantartása

Bőrünk ápolásához sokféle recept létezik. Amihez jó hozzáérni, azt szívesen kényeztetjük. Az egészségesebb életmód térnyerése után egyre több ember számára fontos az is, hogy közvetlen lakókörnyezetében is természetes anyagok között éljen. A természetes anyagok és felületek pedig természetes ápolást igényelnek… Az atmoszféra, amit a természetes anyagok sugároznak egyedülálló és utánozhatatlan. Nem véletlen, hogy a természetes anyagok az egyre tökéletesebbnek tűnő műanyagok ellenére is a lakókörnyezet alakításának legértékesebb anyagai. Különösen igaz ez a fára: a fához jó hozzáérni, kellemes, természetes tapintású, változatos struktúrájú, meleg, barátságos színű, selymes fényű, ráadásul jó hőszigetelő- és páratartalom-szabályzó. Más természetes anyagokhoz hasonlóan öregedése során egyre szebb lesz – ez az, amit műanyagokkal nehéz lesz utánozni –, persze, csak ha nem hamisítja meg karakterét – tapintását, fényét – és nem zárja le felületét egy műanyag filmréteg. A szintetikus lakk élettelen anyaggá degradálja a fát. Az olajozott, viaszolt fa élő, lélegző anyag. A bevonat az emberi bőrhöz hasonló: véd a szennyeződésektől, sérülésektől, külső mechanikai hatásoktól, a külső nedvességtől, de lehetővé teszi a fa lélegzését. Így a faanyag kiváló klímaszabályzó képessége is érvényesül. Az olajozás nem képez a lakkokra jellemző átjárhatatlan műanyag filmet. Az olaj mélyen beszívódik az anyagba, a fa edényeinek falán tapad meg. Impregnál, azaz csökkenti a kezelt anyag nedvességfelvevő képességét, fokozza vízállóságát, de nem teszi vízállóvá. Az olajozás alapoz, mert a viasz csak olajozott felületen ad tartós, kopásálló bevonatot. A viaszok teszik a felületet víztaszítóvá, selymes fényűvé. Az ideális viaszbevonat leheletvékony, kristályaiból a polírozással cserépfedéshez hasonlítható vízzáró bevonatot kapunk a kezelt felületen. A viasszal ezért spórolni kell. Hiba, ha túl sok viaszt hordunk fel, mert azt nem lehet megfelelően elpolírozni, a felület ragacsos, és szennyeződésekre érzékeny marad. Ha a kezelendő felületet megfelelően előkészítjük, és a kezelést néhány egyszerű szabályt betartva végezzük, könnyen ápolható, javítható és felújítható, tartós és kopásálló padló, lépcső, bútor lesz az eredmény (lásd: Olajozás, viaszolás: Hogy lesz jó?).

Ápolás

A használattal járó igénybevételek (sérülések, szennyeződések) és környezeti hatások (nedvesség, hőmérséklet és páratartalom ingadozás, UV-sugárzás stb.) minden anyagon otthagyják a nyomukat. De nem mindegy, milyen nyomot: Sokan gondolják, hogy a lakkozott felület tartós, kopásálló, higiénikus és könnyen ápolható. Akkor is, ha környezetünk tele van néhány éves vagy hónapos, de már is elhasznált, ütött-kopott, sérült lakkozott felületekkel. A lakkozott bútor már az első sérülés után veszít értékéből, és már soha nem lesz olyan, mint előtte volt: ha átszakad a lakkfilm, megszűnik a nedvesség elleni védelem, a műanyag fénytörése miatt pedig minden hiba szembetűnő. A lakkozott felület nem is ápolásmentes: hiszen könnyen feltöltődik, vonzza a port. A lakkozott padló, lépcső felújítása pedig csak a műanyag film tökéletes eltávolítása útján lehetséges, ami nem kevés munkával és kosszal jár. Az olajozott, viaszolt bútoron ugyanaz a mechanikai sérülés ugyanúgy nyomot hagy, de könnyen lehet, hogy kevésbé mélyet, hiszen a mélyen beszívódott olaj a rostokat keményíti, a keményolajak pedig a felületi edényeket rugalmas gyantával kitöltve a karcolások, benyomódások roncsolásaival szemben nyújtanak védelmet. Ha a fa mégis roncsolódik, nem szűnik meg a védelem. A sérülések egyszerűen, kis felületen, akár házilag is javíthatók. Pl. egy sérült, lakkozott asztallapnál az egész bútort vissza kell szállítani a műhelybe, szétszerelni, a lakkot lecsiszolni, és újralakkozni. Ha olajozva volt, vizes ruhával és forró vasalóval kigőzölhető a hiba, majd ezt a tenyérnyi felületet finoman megcsiszolva, olajozva és viaszolva a hiba eltüntethető. A természetes növényi olajokkal, gyantákkal, viaszokkal vagy sellakkal kezelt bútorok természetesen odafigyelést, törődést igényelnek: érzékenyek a tartós nedvességre, erős tisztító- és súrolószerekre, és rendkívüli igénybevételekre. Az intenzív használattól elkoszolódott olajozott-viaszolt felületeket saját természetes ápolószereivel tökéletesen lehet tisztítani. Rendszeres ápolással a bútor, padló egyre ellenállóbb, felülete és annak patinája évről évre szebb lesz. Azok a bútorfelületek, melyeknek nincs különösebb igénybevétele, nem koszolódnak (nappali, háló), többéves használat után sem igényelnek különösebb ápolást.

Ápolásigény

Az ápolás rendszeressége és módja az igénybevételtől függ. Természetesen egy óvoda, étterem, üzlet, konyha vagy előszoba(!) parkettáját gyakrabban kell ápolni, mint a hálószobában, nappaliban, ahová pl. utcai cipőben be sem megyünk. Utóbbi esetben elég lehet félévente egyszer az ápolószerrel vizesen felmosni, különben csak porszívózni kell. Nagy forgalmú helyeken pedig természetes, hogy akár minden este takarítani, felmosni kell, itt a különbség csupán annyi, hogy a termékek saját ápolószereit ajánlott használni. Ugyanígy egy lenolajjal beeresztett konyhai munkalapot, pl. kb. egy-két havonta ajánlott ápolószerrel felfrissíteni. Az átlagosan igénybe vett bútorok (asztal, pad, szék) is meghálálják a félévenkénti figyelmet. Azok a bútoraink, ahol a legkisebb az igénybevétel (ágy, szekrény stb.), nem szorulnak gyakrabban frissítő kezelésre, mint egy-két évente. Ez pedig inkább ritkább, mint amennyit egy lakkozott bútor ápolása megkíván. A leginkább igénybe vett faanyag a padlók és lépcsők anyaga. A padló és a lépcső különösen jól illusztrálja az olajozás és viaszolás előnyeit. Ez az az igénybevétel, ahol sokan csak a legkeményebb, legvastagabb csónaklakkban bíznak. Ami elég erős is, míg a kemény lakkfilm valamilyen erősebb igénybevételtől – tűsaroktól, leeső éles, nehéz tárgytól – mégis átszakad. Ha a sérülés helyén később még nedvességet is kap, az végképp megbontja a film egységét. Nincs olyan lakk, amelynél ne jönne el az idő, amikor fel kell újítani. A lépcsőfelújítás pedig valószínűleg csak kevesek álma. A sérült, kopott lakkfilmet maradék- talanul el kell távolítani – hiszen csak így lehetséges a felújítás. A tökéletes munka egy lépcsőnél szinte esélytelen. De igaz ez pl. a divatos, nitrolakkal kezelt, lamellás fenyő keretbetétes ajtókra is. Amikor akár néhány hónap után kopik, sérül a lakk, az ügyfél jogosan kérhetne garanciális javítást. A bútor azonban gyakorlatilag felújíthatatlan – egyszerűbb újat készíteni, mint újralakkozni. Ezzel szemben: az olajozott, viaszolt padló, bútor rendszeres ápolással soha nem kerül olyan állapotba, amikor már csak a nyers fáig való visszacsiszolás menthetné meg. A durvább mechanikai sérülések a forró vasalós módszerrel orvosolhatók, más hibák is kis felületen javíthatók. A kisebb felületi sérüléseket, karcolódásokat pedig már maga az ápolószer olaj- és viasztartalma eltünteti. Az ápolás ráadásul nagyon egyszerű: a padlónál ápolószeres vízzel való időnkénti nedves feltörlés, bútornál saját ápolószerrel való áttörlés. Az elhanyagolt, erősen szennyezett padlóra is van megoldás: intenzív tisztító-, és magasabb viasztartalmú ápolószerek. Ahogy a bútor, padló öregszik, felülete egyre ellenállóbb lesz, érezhetően csökken az ápolási szükséglet, egyre nő a két ápolás közti intervallum. Hogy ez a módszer milyen jól működik, arra a legközelebbi példa Bécs: a Belvedere, a schönbrunni kastély, a Technikai és a Természettudományi Múzeum parkettái mind az AURO anyagaival voltak kezelve, és vannak karbantartva.

Általános tisztítás és ápolás

Az olajozott-viaszolt felület portaszító. A rendszeres ápoláshoz száraz, puha porrongy használható. A gyengébb szennyeződések langyos vízben megnedvesített, jól kicsavart tisztítókendővel eltávolíthatók. A makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez nedves törlőkendőt, illetve AURO tisztító- és ápolószereket használhatunk. A legmakacsabb szennyeződések tisztítás előtt finom csiszolópapírral (>240), acélgyapottal vagy skót szivaccsal (Scotch-Brite) eltávolíthatók. A grafit- vagy színes ceruzával ejtett nyomok egyszerűen, egy jó minőségű radírgumival eltüntethetők. Fontos, hogy a bútor felületén soha ne hagyjunk folyadékot hosszabb ideig állni. A bútoron felejtett nedves törlőkendő, szivacs felhúzza a fa szálait, amitől a felület érdes lesz. A felhúzott szálú felület azonban finomcsiszolás után újrakezelhető: olajozható és viaszolható.

Ápoló- és tisztítószerek

Az AURO tisztító- és ápolószerei tökéletesen illeszkednek a természetes fához és az AURO felületkezelési rendszereihez, szintén kizárólag természetes alapanyagokból – ecet, citromsav, alkohol, víz, narancshéjolaj, lenolaj, tiszta méhviasz, éterikus olajok stb. – készülnek. Lehetőleg csak saját, a rendszerhez illő ápolószereket használjunk. Más, természetesnek tűnő, pl. méhviasztartalmú készítmények is tartalmazhatnak olyan szintetikus anyagokat – glicerin, szilikon stb. –, melyek megnehezítik a felület esetleges későbbi felújítását. Kevésbé szennyezett felületnél maguk a kezeléshez használt anyagok is ápolnak, tisztítanak és frissítenek. Erre jól használhatók a kezelésből megmaradt maradékok. Erősebb szennyeződések eltávolításához a kifejezetten tisztítási és ápolási rendeltetésű szerek használhatók. Ezek egy része vízben oldva használható (pl. padlóápoló szerek), a mások hígítatlanul, töményen használhatók.

Vissza a Boxler parafa színekhez

 
   

Copyright © 2004 [Bigfoot] Minden jog fenntartva - Módosítva:2011. november 22.

www.rifeng-hoszivattyu.hu