Bigfoot parketta szaküzlet.  Nálunk padlót fog!
    Parketta Magazin cikk alapján.

 

Köszönjük a tanácsokat Malatinszky Zsoltnak

Parketta Magazin

 

 

DESIGN EXPRESSZT VAGY KLASSZIKUS ÉRTÉKET?
A padlóburkolat kiválasztásának szempontjai

Mostani lapszámunk a Construma kiállítás kapcsán nagyobb példányszámban fog parkettázni szándékozó vásárlók kezébe is kerülni. A kérdés részletezésével Őket is szeretnénk segíteni a döntéshozatalban. Talán a szakmában leggyakrabban előforduló kérdés: A faparketta jobb vagy a laminált padló? Azt persze mindenki látja, hogy az árcédula szerint mi az olcsó, de vajon összességében mikor mit kapunk? Az összetett kérdésre pontokba szedve próbálunk választ találni.

1./ Pénzügyi megfontolás:

1500 - 8500 Ft/m2 (lerakva: 2500-10.000)

A legexkluzívabb burkolatok egyike az intarziás parketta

Az alapkategóriás laminált padlók ára olyan alacsony, hogy gyakorlatilag nincs versenytársuk, csak a PVC padlók és szőnyegek körében. Ha valakinek a pénzügyi kerete csak ezt engedi meg, gyakorlatilag nem is tud másban gondolkodni. Más a helyzet azonban az extrább kivitelűeknél, melyek ára összemosódik a szalagparkettáéval, illetve egy szépen kivitelezett ipari, vagy lamella parkettáéval. Ebben az esetben további szempontokat is figyelembe vehetünk a döntésünkhöz!

2000 - 8000 Ft/m2 (lerakva: 4500-11.500)

Az ipari parketták újra népszerűek lettek. A hagyományos fafajok mellett egyre inkább teret hódítanak a trópusi fákból készültek. Érdekes apró mintázatukkal remekül illeszkednek a klasszikus és a modern enteriőrökbe is. Megjegyzést kíván, hogy a fenti árakra jelentős munkadíj és segédanyag költség rakódik, mire elkészül a padló!

3000 - 9000 Ft/m2 (lerakva: 5500-12.500)

A tömörfa mozaik és lamella parketták népszerűsége csökkent az elmúlt években, pedig ár - érték arányuk jónak mondható. Mellettük szól, hogy változatos mintába rakhatóak és vastagságuk, vagy inkább vékonyságuk ellenére sokszor fel lehet újítani őket. A fenti árakra ebben az esetben is jelentős munkadíj és segédanyag költség rakódik, mire elkészül a padló! A parafa padlóburkoló anyagok is ebbe az árkategóriába sorolhatók.

6000 - 12.000 Ft/m2 (lerakva: 7000-13.500)

A furnérparketták szerkezetükben hasonlóak a laminált padlókhoz, felületükön azonban nem nyomdatechnikával előállított dekor réteg van, hanem 0,5-0,6 mm vastag valódi faréteg. A lerakást követően tökéletesen lakkozott parketta burkolatot látni. A kopásállóságot a gyárilag felhordott 5-7-11 réteg lakk biztosítja. Csak "szalag" mintában rakható. Könnyű szállítani, fektetni. A gyári lakkréteget - gyenge köztes csiszolás után - fel lehet újítani, illetve a megsérült szálat ki lehet cserélni.

5000 - 32.000 Ft/m2 (lerakva: 6000-35.000)

A szalagparketták igazi reneszánszukat élik. A hagyományos 3 soros minta mellett egyre inkább népszerűek a 2 és az egysoros (dielen) változatok. Rendkívül nagy igény mutatkozik a sötétebb színárnyalatok iránt, ezért a trópusi fából készültek mellett megjelentek a pácolással, füstöléssel, gőzöléssel színezett európai fafajták. Bár a lock-os záródási rendszer ma már tökéletes illeszkedést és bontható ragasztás nélküli kötést biztosít, mégis közkedveltek a fuga látványát idéző él-letöréssel készülő ún. fózolt változatok. Ugyanebbe a kategóriába sorolhatóak a kétrétegű parketták, melyek felületkezeléssel és anélkül is hozzáférhetőek. Előnyük a szalagparkettához képest, hogy a hagyományos halszálka, angolkötés stb. mintákban is fektethetőek. Hátrányuknak mondható, hogy teljes felületen való ragasztást igényelnek, ami növeli a járulékos költségeket, valamint nehezebben javíthatóak.

8000 - 70.000 Ft/m2

A tömörfa svédpadlók számtalan méretben és fafaj választékban kaphatóak, kezeletlen, felületkezelt, antikolt, A legexkluzívabb burkolatok egyike az intarziás parketta homokfújt változatban is. A legújabb divatirányzatok a fehérített világos és az antikolt-pácolt nagyon sötét színűeket részesítik előnyben. Ebbe az ártartományba sorolhatóak a tömörfából készült intarziás burkolatok is.

2./ Hosszú távú megfontolás és életvitel:

5-20 év: laminált padló

A lamináltpadló szerkezeti felépítése:
1. kopásálló melamin
gyanta réteg
2. Nyomdatechnikával előállított
dekor réteg
3.
HDF hordozó réteg
4. Ellenhúzó réteg

(Kép: Gründorf)

Rohanó világunkban sokan, főleg a fiatalabb nemzedékek körében nem tudnak, illetve szándékosan nem akarnak hosszútávon gondolkodni. Albérlet felújítására, olyan lakásba, amit csak néhány évig fog használni, felesleges nagyobb beruházást eszközölni, hiszen "a következő lakó ízlése biztosan nem fog egyezni a miénkkel." Egyre többen vannak, akik a lakberendezésben is követik az éppen aktuális divatirányzatokat. Nekik két okból is ajánlható a laminált padló. Egyrészt olyan színeket, erezeteket, fazonokat, felületi kiképzéseket (pl.: tükörfényes felület, élénk színek, domborított felület) tudnak bevinni a lakásba, melyeket hagyományos parkettából vagy tízszeres áron, vagy eleve lehetetlen megvalósítani.

Másrészt a "négy-öt év múlva kidobom" gondolkodású fogyasztó elpazarolná a drága faanyagot. Itt érdemes megjegyezni, hogy a laminált padló megkopott, sérült elemeit nem lehet felújítani, tehát egyszer használatosak. A világ nagy gyártói viszont négyöt évente lecserélik a dekor kollekciójukat, így esélyt sem hagynak arra, hogy a laminált padlót hosszú távon felújíthassuk, hiszen idővel nem tudjuk beszerezni a cseréhez szükséges elemeket. Ezen okok miatt az átlag élettartamot 5-20 évre lehet becsülni. Ma már kaphatóak olyan (magasabb árkategóriás) laminált padlók is, amelyekre 25 év garanciát ad a gyártó.

10-30 év: furnérparketták

A furnér parketta rétegrendje
1. 7-11 réteg lakkozás
2. 0,5-0,6 mm vastag fafurnér réteg
3.
HDF hordozó réteg
4. Ellenhúzó fafurnér réteg

(Kép: Gründorf)

Mivel a felületét nem lehet újracsiszolni, viszont átlakkozni igen, a furnérparketták életkorát 10-30 évre becsülik. Tapasztalati számadatok még nincsenek, mivel ezeket mintegy 10 éve kezdték el gyártani. A kétrétegű és szalagparketták 4-6 mm vastag járófelületét 2-5 alkalommal lehet csiszolással és lakkozással felújítani, ezért élettartamát 20-40 évre teszik. Ez azonban csak közelítő érték! Gondos, rendszeres ápolással és kímélő használattal ez messze kitolható, viszont egy rossz görgős szék (a szükséges alátét nélkül használva) akár napok alatt is tönkreteheti ezeket.

20-40 év: kétrétegű és szalagparketták

A kétrétegű és szalagparketták 4-6 mm vastag járófelületét 2-5 alkalommal lehet csiszolással és lakkozással felújítani, ezért élettartamát 20-40 évre teszik. Ez azonban csak közelítő érték! Gondos, rendszeres ápolással és kímélő használattal ez messze kitolható, viszont egy rossz görgős szék (a szükséges alátét nélkül használva) akár napok alatt is tönkreteheti ezeket.

20-200 év: tömörfa parketták és svédpadlók

A szalagparketta rétegrendje
1. 5-7 réteg lakkozás
2. 2,5 - 6 mm vastag nemesfa réteg
3. Elforgatott szálirányú, fenyőfa lécekből álló hordozó réteg
4. Ellenhúzó fafurnér réteg

(Kép: Gründorf)

A szakszerűen kivitelezett és megfelelően ápolt tömörfa parketták és svédpadlók több emberöltőt is vígan kiszolgálnak.

3./ Rendszerben, ízlésesen, harmonikusan.

A harmadik legfontosabb döntési szempont: a "mi mihez illeszkedik" kérdése.
Sajnos, több olyan lakást is láttunk, amelyekre a "mindenből a legdrágábbat" koncepció nyomta rá a bélyegét és a különböző, egyenként gyönyörű anyagok, lakberendezési tárgyak, függönyök együttesen giccsparádét alkottak. A másik jellemző elrettentő példa, mikor egy gyönyörű hegyoldali villa kandallós nappalijában, az állatbőrök alatt műanyag felületű burkolat feszül. Ha nincs saját ötletünk, vagy tudjuk magunkról, hogy nincs megfelelő ízlésünk, ne szégyelljük lakberendező tanácsát kérni.

Legtöbbször a tanácsadásért elkért összeg megtérül abban, hogy sikerül egy olcsóbb, de inkább odaillő burkolatot találni. A színek harmóniáját sem könnyű megtalálni, de a trópusi fák elterjedésével jelentősen megnőtt a lehetőségek száma, és akkor még nem beszéltünk a színes felületkezelő anyagok alkalmazásáról. Mivel a szín- és mintázatbeli korlátok a lamináltpadlónál nem szabnak határt, és sokkal tágasabbak a felület-kiképzési lehetőségek is, olyan színek és felületek használatára is lehetőség adódik, amelyek a természetes alapanyagokból nem valósíthatók meg.

4./ Való, nem való, bírja, nem bírja...

a melegburkolatok között a megfelelő kopásállósággal rendelkező lamináltpadló a legjobb választás, hiszen az átgördülő terhelést a fából készült burkolatok nem bírják hosszú távon. A háziállatok körmeit és a lehullott cigaretta parazsat is csak ez a burkolat képes elviselni. Tudomásunk van viszont olyan reklamációról, ahol egy színvonalas fitness központban egy hét alatt szétszakadt a laminált burkolat. Nem is érteni, hogyan gondolta a tulajdonos, hogy egy 7 mm vastag burkolat kibírja azt, hogy 30-40 ember egyszerre ugrál rajta.

Esetleg masszívan leragasztva igen, de akkor mire való az ízületkímélő rugalmas sportpadló, a nemzetközileg meghatározott csúszásmentes lakkozással? A magas óradíjakat kifizető vendégeket a tulajdonos megtisztelhetné azzal, hogy a célnak megfelelő burkolattal látja el a termet. A történethez hozzátartozik, hogy a vásárló tudta, hogy mit vesz, mert évek óta (a másik termében) laminált padlót használt, vagyis nem zsákbamacskát vett, konkrétan ezt akarta (valószínűleg anyagi megfontolásból).

Íme egy a megrendelő által megfelelőnek tartott alpadló (a fénycső csak a szintkülönbség láthatósága érdekében van ott)

A hiba bejelentését követő szemrevételezéskor megállapításra került, hogy az aljzat nem volt előkészítve a laminált padló fogadására, a megengedett határérték tízszerese, kb. 1-3 CENTIMÉTERES eltérések voltak az aljzatban! Itt érdemes megjegyezni, hogy hiába vesz a vásárló drágább, vastagabb burkolatot, ha a befogadó felület nem szakszerűen van kivitelezve, illetve a felhasznált segédanyagok nem a célnak megfelelőek. Ezekben az esetben a parkettára adott garancia is érvényét veszíti!

5./ Van-e padlófűtés?

Tényleg a legfontosabb kérdések egyike, hiszen padlófűtés esetén a legtöbb parketta használatát nem engedik meg. Elektromos padlófűtésre egyetlen gyártó sem ajánlja a parketta, vagy lamináltpadló fektetését! Melegvizes padlófűtés esetén pedig mindig ki kell kérni a gyártó véleményét. Általános feltétel, hogy a fűtött aljzat hőmérséklete nem mehet 27 C° fölé. A víz hőfokát tilos hirtelen megemelni, vagy lecsökkenteni, maximum napi 3-5 C° a megengedett változás. Minél vastagabb a faréteg, értelemszerűen annál nagyobb a hővezetési ellenállás. 10-12 mm-es vastagság felett csak egyes szalagparketták alkalmazhatók. A két- és többrétegű parketták viszonylag kisebb dilatációs mozgásuk miatt alkalmasabbak, a kapcsos (lock) rendszerűeknél a résesedés veszélye sokkal kisebb.

 

A padlófűtésre rakott parketta rétegrendje, úsztatott lerakás esetén
1. Betonba ágyazott fűtéscsövek
2. Falra is felfuttatott párazáró fólia
3. Padlópapír (iszappapír)
4. Szalag,vagy furnér parketta, illetve laminált padló

Mivel a furnérparketták és a lamináltpadlók nagy tömörségű HDF alapanyagból készülnek, jól vezetik a hot, és általában lock-os illeszkedésűek, a legalkalmasabbak ebben az esetben.

Az alábbi felsorolásban a padlófűtésre rakható burkolat típusok a hővezetési ellenállás mértékének megfelelően vannak sorba állítva, legkisebbtől a legnagyobbig:

- Lamináltpadló / furnérparketta,
- Vékony (3,2-4 mm) parafa padlóburkolók,
- Kétrétegű parketták, egyes szalagparketták,
- 8-12 mm vastag lamella és csaphornyos parketták.

6./ Milyen vastag lehet a padlóburkolat?

További fontos tényező a burkolat vastagsága, hiszen csak a saját új építésű házaknál van egyszerű lehetőségünk az aljzatbeton magasságának a beállítására. Egyébként a korlátozott beépítési magasságot megnövelni jelentős pluszmunkával jár: ajtók, küszöbök átépítése, vagy az aljzatbontással járó tetemes összeg, és hetekig tartó kellemetlenségek.
Az összes többi esetben alkalmazkodnunk kell a meglévő szintekhez. Manapság egyre több helyről hallani, hogy a lakópark-építéseknél eleve a laminált padló vékonyságát tervezik be, leszűkítve ezzel a lehetőségeket. Nem feledkezhetünk meg azokról a potenciális vásárlókról sem, akik a '70-'80-as évek szőnyegpadló-vastagságra méretezett lakásait újítják fel.

Az alábbi felsorolásból azonban látható, hogy még a kényszerű esetekben is van választási lehetőségünk!

3-4 mm: Parafa padlóburkoló anyagok
7-8 mm: Lamináltpadlók, furnérparketták
8-10 mm: Lamella parketták, mozaik parketták,
intarziás lamella parketták
8-14 mm: Kétrétegű parketták
11-21 mm: Tömörfa svédpadlók, ipari parketták
14-20 mm: Szalagparketták
14-22 mm: Tömörfa csap-hornyos parketták,
intarzia padlók
19-30 mm: Tömörfa hajópadlók, galéria padlók

7. Azzal védjük-e a természetet, ha nem fából készült padlót választunk?

Erre a kérdésre akár határozott nemmel is válaszolhatnánk, ha csak megbízható gyártók lennének a világon. Az előző lapszámunkban bemutatott FSC szervezethez a világ komolyabb cégei már csatlakoztak, tehát ha ezeknek a cégeknek a termékeit vásároljuk, biztosan nem károsítjuk a környezetünket, sőt! Mivel a fa egy idő után túlkoros lesz és magától is kipusztul, sokkal előnyösebb, ha időben kitermelik, és helyébe 3 csemetét ültetnek (merthogy az FSC tagok ezt vállalják). A paratölgy kérgét pedig 250 évig tudják újra és újra lefejteni anélkül, hogy a fa kipusztulna! Sajnos sok gyártó az extra haszon reményében a mai napig felvásárol "fekete vágásból" származó alapanyagot, de szerencsére egyre kevesebb az ilyen esetek száma.

Gondoljunk bele viszont, hogy a műanyagok előállításakor mennyi káros anyag keletkezik, nem beszélve a felhasznált kőolajról. Ezek egy része a levegőbe, talajba kerül. Sajnos, a manapság gyártott parkettalakkok nagy részénél is ez a helyzet. Ez alól talán a növényi alapanyagból készülő olajok a kivételek. A parkettáknál és lamináltpadlóknál sokkal rosszabb a PVC padlók és a műszálas szőnyegek esete.

Mi történik majd a pár év múlva kidobásra kerülő sok millió négyzetméter műanyag padlóval, szőnyeggel? Elégetik talán, vagy elássák, esetleg kilövik az űrbe? Nem helyénvaló tehát az a teória, hogy a természetes anyagok használatával okoznánk kárt.

8. Természetesen jobb, ápolni nehezebb

A természetes anyagokból készült burkolatok egy életen át velünk élnek. Ha kevés, vagy sok a páratartalom, próbálják számunkra biztosítani a megfelelő értéket. Ha túl kevés, vagy túl sok, méretváltozásukkal is jelzik, ideje lenne egy párásítót / párafalót beüzemelni a lakásban, mert egészségtelen a környezet. A statikus feltöltődést levezetik, és a szomszédokat nem irritálják kellemetlen kopogó hangjukkal. Ha rászánunk egy fél órát az ápolásukra, hosszú évekig tartó szépségükkel hálálják meg. Viszont ha hosszútávon akarjuk élvezni, a fából készült padlónkat gondosan kell használni, vigyázni kell rá és ápolni kötelező!

Különösen igaz ez az olajozott kivitelű padlóknál. Kevesebb időráfordítást és törődést kívánnak a laminált padlók. Egy gyors porszívózással, illetve egy nedves mop-os feltörléssel egyszerűen tisztíthatóak.

Az eddigiekben felsorolt hét legfontosabb szempont figyelembevételével már valószínűleg jelentősen leszűkült a kör és a fennmaradó lehetőségek közül könnyebben ki tudjuk választani lakásunk leendő padlóburkolatát.

Végezetül ejtsünk szót a minőségről is! Szinte az összes létező parketta típusból és lamináltpadlóból létezik a másod, harmad osztálytól a csúcsminőségig mindenféle. Nem elég az árcédulát megnézni! Alaposan tájékozódjunk a származásról, gyártóról, garanciális feltételekről. A fából készült burkolatoknál általában azonnal látható nyomai vannak a hibás gyártásnak, a laminált padlóknál azonban adott esetben teljesen azonos vagy nagyon hasonló dekor esetén is akár többszörös lehet az ár.

Ebben az esetben általában csak a lerakásnál derül ki, hogy az olcsó húsnak miért híg a leve. Derékszög hibás, "kiflisedett" panel, felhólyagzott, hibás dekor-rétegű padló is előkerülhet a csomagból. Gyakran előfordul, hogy a csatlakozó élek nincsenek impregnálva, és néhány feltörlés után ennek látható jelei lesznek. A szakszerű felület előkészítés és lerakás is elengedhetetlen. Bár a barkácsolás újra és még mindig nagy divat, de vannak olyan munkafázisok (betonnedvesség mérés, aljzatkiegyenlítés, ajtótokból lefűrészelés, ajtólap méretre vágás, küszöbkialakítások.) amelyek speciális szerszámokat és szakavatott kezet igényelnek. Ezért a "bevállalósabb" laikusok figyelmét felhívjuk, hogy jól gondolják át a munkamenetet, és ha bizonytalanok, inkább csináltassák meg szakemberrel a munkát.

Malatinszky Zsolt

 

www.bigfoot.hu