BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLET

1131 Budapest, Béke út 117.     Tel.: +36 1 350-3421;  +36 30 426-1889;    faparketta@index.hu Nyitva tartás

Kapcsolat

Bigfoot parketta a Facebook-on
   

régi oldal

 

Beépítési szabályok padlófűtés esetén laminált burkolatnál

 

Tisztelt látogatónk! Előre bocsátom, hogy néhány topic-ban helytelenül az jelent meg, hogy az egyébként jónevű parketta kereskedésben kapható lyukacsos habfólia megfelel a padlófűtés fölé. Súlyos tévedés! Egyszerűen csak gondoljunk arra, hogy a levegő jó hőszigetelő. Akkor pedig nem lehet jó hőátadó! A megoldást padlófűtés esetén az iszappapír használata biztosítja, és olcsó áron!

 

1. Parketta szegőléc
2. Laminált padló panel
3. 3/a. Iszappapír; 3/b. PE párazáró fólia
4. Fal és az aljzatbeton közti dilatáció
5. Esztrich beton (fűtő beton)
6. Padlófűtés cső
7. PE fólia
8. Lépésálló hőszigetelés
9. Teherhordó aljzatbeton
 
A Kaindl lamináltpadlók melegvizes padlófűtésre gond nélkül lerakhatók. Elektromos padlófűtésre viszont jelenlegi ismereteink szerint nem ajánlható a lamináltpadlók lerakása!
Ahhoz, hogy kielégítő legyen a hőleadás a fűtendő tér felé, a hőátbocsátási ellenállás nem lehet nagyobb, mint 0,15 m2 K/W. A Kaindl lamináltpadlók hőátbocsátási ellenállása 0,06-0,09 m2 K/W körüli, tehát kedvező tartományba esik. Ha azonban a hőigény nagyobb, mint 65 watt/m2, akkor kiegészítő hőforrás használatát javasoljuk.
A Kaindl lamináltpadlók úsztatott lerakása esetén a teljes hőátbocsátási ellenállás kiszámításához feltétlenül figyelembe kell venni az alkalmazott lépészajgátló réteg hőátbocsátási ellenállását is. A Bigfoot szaküzletekben kapható iszappapír kiválóan alkalmas a padlófűtési rétegrendhez..
A Kaindl lamináltpadlók természetes láb-hőérzete lehetővé teszi, hogy az átmeneti idény alatt a fűtést hamarabb kikapcsolják. Ez kisebb fűtési költséget jelent! A padlófűtésre lerakott új padlóval egyenletesebb felületi hőmérsékletet is lehet elérni.
Ez szintén azt igazolja, hogy a lamináltpadlók kiválóan alkalmasak padlófűtéshez! Kérjük azonban, hogy tartsák be az alábbi lerakási tanácsokat:
A terítőrétegeket (esztrich) szakszerűen, a DIN szabványok szerint kell elkészíteni. Alapvetően fontos a lamináltpadlók lerakása előtt minden ásványi eredetű aljzatot annyira kifűteni, hogy később ne távozhasson belőlük káros nedvesség. A kifűtés minden évszakban szükséges, nyáron is, nem csak télen. A cementkötésű terítőrétegeket (cementesztrichek) 3 hét, a gipszkötésűeket (anhidritesztrichek)  már 1 hét állás után ki lehet fűteni.
A fűtőteljesítményt napi 5°C-os lépésekkel növelve kell elérni a maximális értéket. Ez fontos az összes további fűtési idényben is. Az esztrich fajtájától és rétegvastagságától függ, hogy a teljes fűtésteljesítmény eléréséig mennyi időnek kell feltétlenül eltelnie.
                Cementesztrich:              1 cm rétegvastagságra vetítve:           1 nap
                Anhidritesztrich:               1 cm rétegvastagságra vetítve:           2 nap
A teljes terhelésű időszak után a fűtést megint 5°C-os lépésekben kell csökkenteni. Biztonsági okokból 5–7 napos fűtésszünet után újra fel kell fűteni a padlófűtés terítőrétegét (lásd a mellékletet). Ha a kifűtést és lehűtést a fűtésszerelő intézi, neki külön kérés nélkül is vezetnie kell a fűtési naplót, és azt a végén át kell adnia. Mindig észrevételt kell tenni, ha hiányzik ez a napló.
Lerakás előtt CM műszerrel nedvességmérést kell végezni a terítőréteg ill. a fűtés kivitelezője által kijelölt helyeken. A megengedett értékek:                 Cementesztrich:              max. 1,8 CM-%
                                              Anhidritesztrich:              max. 0,3 CM-%
Nagyon fontos és praktikus tanács: az esztrich szárazságának ellenőrzésére terítsen le néhány (kb. 50×50 cm-es) PE fóliadarabot és ragassza le a széleit. Ha 24 óra alatt nem gyűlik össze víz kondenzátum a fólia alsó oldalán, és nem változik meg a lefedett esztrich színe, akkor biztosan száraz a fűtőbeton és elkezdhető a burkolás.

Lerakás előtt 1–2 napra le kell állítani a fűtést. Lerakáskor az esztrich felszíni hőmérséklete legalább 15 °C legyen, de legfeljebb 20 °C.

Kérjük, vegye figyelembe az alábbiakat: Párafékező rétegként terítsen a teljes felületre legalább 0,2 mm vastag PE fóliát. A fóliacsíkokat legalább 20 cm-es átlapolással fektesse le, és ragassza össze őket. A falaknál a csíkokat legalább 5 cm magasra fel kell hajtani. A PE fóliára kerül aztán az Ön által választott  lépészaj-csökkentő réteg, az iszappapír. A laminátpadló fokozott hőterhelése miatt a csaphornyos kötéseket a ragasztás nélküli rendszereknél is össze kell ragasztani.

Legalább 24 órás kötésidő után újra rá lehet adni a fűtést. A felfűtést fokozatosan kell végrehajtani a kívánt teljesítményre. Figyelem! Ugyanez érvényes minden fűtési idény kezdetén is.

Ügyeljen egy további alapszabályra is: A laminátpadló felületi hőmérséklete nem lehet magasabb 28°C-nál. A fűtési idényben az ideális helyiség-hőmérséklet 20-22°C, a levegő páratartalma pedig 50-60%.

Ha a helyiség klímáját nem lehet állandó értéken tartani, akkor enyhe fugaképződéssel kell számolni. A fugák kialakulása nem hiba, hanem a fa természetes anyagának velejárója. Ezt különösen klímaváltozáskor kell figyelembe venni.

A Kaindl laminált padló gyártója a következő megjegyzést fűzi a fentiekhez:

A jelen tájékoztatóban szereplő tanácsok és adatok legjobb tudásunk szerintiek, és a jelenlegi műszaki színvonalat tükrözik. Tájékoztatásul, és nem kötelező érvényű irányelvként szolgálnak. Garanciális igények ezekre nem alapozhatók!

Melléklet

Az esztrich fajtájától és rétegvastagságától függ, hogy a teljes fűtésteljesítmény eléréséig mennyi időnek kell feltétlenül eltelnie.

 

Melyik parketta padlót válasszam? Összehasonlító táblázat segíti a döntését! Itt.

 
 
   

Copyright © 2004 [Bigfoot] Minden jog fenntartva - Módosítva:2014. február 06.

www.rifeng-hoszivattyu.hu