BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLET

1131 Budapest, Béke út 117.     Tel.: +36 1 350-3421;  +36 30 426-1889;    faparketta@index.hu Nyitva tartás

Kapcsolat

Bigfoot parketta a Facebook-on
  Nyitó oldal
  Akciós parketta
  Laminált padló
  Fa  parkettáink
  Padló kiegészítő
  Padló burkolás
  Parketta GY I K
  Ajánlott linkek
  Magic Floor
 
 

Gyakran Ismételt Kérdések a parketta burkolatokról (GYIK)

Információ mindenkinek, válaszolnak szakembereink. Várjuk az Ön kérdéseit, hozzászólását is!  

 

66.  Tisztelt Tibor! Meglévő burkolatváltás céljából (a burkolat tökéletes állapotban van, de hidegburkolat) padlófűtéses családi házban szeretnénk laminált padlót lerakni. Részletesen átolvastam az oldalukat az elmúlt napokban, de pontosan nem találtam választ a "problémámra". Kérdésem az lenne, hogy vizes padlófűtésű aljzatra, abban az esetben is lehet-e laminált parkettát fektetni, ha a hidegburkolatot nem távolítjuk el? Amennyiben igen, melyik terméket ajánlja a legkisebb hőveszteség elkerülése érdekében? Elsősorban a Kaindl termékeket találtam legmegfelelőbbnek a honlapjukon. Tisztelettel, Zsolt (2012. november 16.)

 

Tisztelt Zsolt! A meglevő burkolat felbontása nélkül letehető a Kaindl laminált burkolat. Lehetőleg 8 mm vastag padlót válasszon. Rétegrend a hidegpadló felül: párazáró fólia, iszappapír, laminált padló. Jó munkát kívánok. Üdv: ST

64.  Tisztelt Tibor! Nagyon örülök hogy rátaláltam az önök lapjára melyben válasz kaphatok (kapok) sok kérdésemre. Parafa padló ápolásával, karbantartásával már sok kérdésemre választ kaptam az önök  ápolási útmutatásából. Arra keresem a  választ, hogy lakkozott parafapadlóra lehet  e kemény viaszt felvinni? Illetve gyerek játékok és görgős szék okozta sérülést hogyan lehet eltüntetni a parafapadlóról úgy, hogy az egészet ne kelljen felújítani. Esetleg kemény viasszal átlehet kenni a sérüléseket? A parafapadló pattintós és házilag lett lerakva, kb 5 éve.  Mostanában jelent meg - sajnos jól látható helyen - a nappali közepén egy két illesztés jön szét és már az illesztések között már 3-4 mm is van mely egyre csúnyább. Mit javasolna nekem ezekre  és a sérülésekre és hézagokra, hogyan lehet eltüntetni, kiszépíteni? Köszönöm válaszát  Hekliné Anikó

 

Kedves Anikó! Választ a parafapadlókat kiválóan ismerő kollégánk, Vajda Blandina adja meg Önnek: A lakkozott felületre nem szabad viaszt tenni, és fordítva, a viaszolt felületre nem lehet lakkozni. Vannak tartós ápolószerek, amikkel apróbb hibákat lehet korrigálni (Loba). Ha nagyobbak a sérülések, érdemes kicserélni egyes lapokat. Azért jönnek szét a lapok, mert valószínűleg alatta megy a fűtéscső, Hiába rakják le újra, ott ugyanúgy szét fog jönni, Nem javaslom, hogy ezen a felületen összeragasszák. Esetleg megoldás lehet, ha felszedik az összes lapot, az aljzatra tesznek egy réteg 4 mm vastag parafát, kipótolják a sérült lapokat – valószínűleg kapható még, (Érdemes megnézni az aljzat minőségét, elképzelhető hogy az esztrich, aljzatkiegyenlítő repedezett.) Talán így lehet a legolcsóbban és a legjobban kijönni ebből a problémából.

63. Kedves Tibor! A tanácsát szeretném kérni. Csaphornyos elmozdult, recsegő parkettára lehet-e, szabad-e szőnyegpadlót lerakni? Megszűnik-e a parkettarecsegés, ha rajta lesz a szőnyegpadló.  Vagy érdemesebb felszedni előtte a parkettát? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Köszönettel Vadkerti Beáta (2010.02.04.)

 

Kedves Bea! Nem szűnik meg, csak kevésbé fogja hallani. Ha a szőnyegpadlója nem "gumírozott" aljú és a parketta egyébként nem nedvesedik alulról, akkor nem fog befülledni a szőnyegpadló alatt. A tökéletes megoldás egyébként, ha nagyon mozog a parketta, akkor fel kell szedni, aljzat kiegyenlíteni a felületet és arra a padlószőnyeget. De azért gondoljon a poratkára és az esztétikai élményre. inkább újítassa fel a parkettáját szakemberrel. Üdv: Sulyok Tibor (2010.02.04.)

62. Tisztelt Uram! A segítségére lenne szükségem. Tegnap befejezte a parkettás a csiszolást és a lakkozást .A nappali egyik részén pótolni kellett a régi tölgyparkettát egy elbontott fal nyomai miatt. Viszont a lakkozás után van színbeli eltérés a régi és új parketta között. A parkettás azt mondja,hogy majd összeérik. Ha ez igaz akkor mennyi idő kb? Ha hamis az állítása akkor mit lehet tenni, hogy egységes színt kapjunk. A parkettás azt mondta, hogy a régi parketta az 2. osztályú volt, viszont ő csak 1 osztályút tudott szerezni azt is két üzletből, mert ezt a típust nem gyártják. Ez egy 30cm x 4,5 cm-es tölgyparketta. Nagyon megtisztelne ha sürgősen válaszolna levelemre, mert addig nem akarom kifizetni amíg nem tisztázom ezt a hibát. Tisztelettel kívánok boldog karácsonyt és újévet. Kalmar Nagy Gábor (2009.12.25.)

 

Tisztelt Nagy Úr! Bátran fizesse ki, a munkát ebben a formában senki nem végezhette volna el gondosabban. Egy régi, már "beérett" parketta színe más, mint a melle letett új. Az összeérés ideje években számolható, es soha nem lesz tökéletes, emlékezni fog rá Ön is, hogy csak részben lett a parketta kicserélve. Békés Karácsonyt (a parkettásával is). Sulyok Tibor (2009.12.25.)

61. Kedves Sulyok Tibor úr! A Magic Floor termékről kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy javasolja-e meglévő padlólap felületére tenni?  (A meglévő burkolaton apró kis leverések, repedések találhatók, ezért szeretnénk egy szebb felületet kapni.) A meglévő burkolatunk 20X20 cm-es padlólap, az ezek közötti fugák felületét megbízhatóan elfedné, nem horpadna be a helye? Konyhába és fürdőszobába is alkalmas? Azért gondoltunk a Magic Floor burkolatra, mert a vastagsága, a csendessége, a csúszásmentessége és a gyermekállósága fontos számunkra. Szíves válaszát előre is megköszönöm! Üdvözlettel: Tóth Tibor Budapest

  Tisztelt Tóth Úr! Rövid és tömör válaszom minden kérdésére: IGEN !!! Tisztelettel: S.T.

60.  Üdv! Napokban vásároltam egy használt házat. A probléma, hogy a parketták valószínű a kiszáradás miatt eltávolodtak egy-két helyen kb. 1-2 mm-t. Azt szeretném megtudni, hogy milyen módszerrel lehet ezt a hibát orvosolni? Valami gyári anyaggal ki lehet-e önteni a hiányokat? Ha ezzel megvagyok, szeretném csiszoltatni, majd újra lakkozni. Köszönöm  a választ.

 

Ha valóban csak néhány helyen látszik a résesedés, akkor a csiszoláskor összegyűjtött parketta "port" összekeverheti a lakkal, amivel tömíti a réseket. Száradás után átcsiszolja ezeket a felületeket és lelakkozza a padlóját. Üdv.

59.  Kedves Tibor! Nyáron lakásfelújítás során felszedtük a régi parkettát. A teljes aljzat újrabetonozásra került, majd szigetelés (fólia és hungarocell) és szerelőbeton került rá. Természetesen aljaz kiegyenlítő is került rá. Kb. 10 hét száradás után, nedvességtartalom bemérését követően került sor a csaphornyos tölgyfa parketta lerakására. Két hónapja kezdett el nyikorogni a parketta, majd szinte pár nap alatt felpúposodott és mozgott egy kisebb területen. Gondolom a mozgás miatt  fokozatosan terjed és egyre nagyobb helyen fog púposodni a parketta. A héten bontotta fel a parkettás, és azt állapította meg, hogy a parketta teljesen felszedte az aljaz kiegyenlítőt és elvált a betontól. Minek a következménye ez? Mit csináltak rosszul? Milyen megoldás lehetséges? Elég-e az adott helyen felszedni és csiszolás stb. után újrarakni a parkettát, vagy legjobb az egész helyiséget felszedni, mert esetleg később úgyis erre a sorsra jut? Érdemes-e újra kísérletezni fa parketta lerakással, vagy esetleg célszerűbb lenne laminált padlót tenni? Vagy ott is előfordulhat ilyen eset? Most tanácstalanul és elkeseredetten állunk a lyukas parkettás és púposodó szőnyeggel borított felújított szobában. Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Szabó Sándor, Sásd

 

Kedves Sándor! A parketta púposodását egészen biztosan nedvesség okozza, amely akár a beton felől alulról, akár felülről túlzott mennyiségű felmosó víztől, de lehetséges, hogy az oldalfal felől "érkezhet". A púposodó parketta (rendkívüli erejét a kinyomott oldalfalak több helyen bizonyították már) elszakad az aljzattól és ez legtöbbször az aljzatkiegyenlítés és a beton közötti szakadással jár. Ennek oka lehet a nem megfelelő kellősítés és portalanítás. Azt viszont elmondhatjuk, hogy a leggondosabb kivitelezés esetén is fel fog szakadni a parketta, ha a nedvesség hatására púposodni kezd. Az Önök esetében elsősorban a nedvesedés forrásának kiderítése az elsődleges feladat. Ezután a felszakadt aljzatkiegyenlítő réteget kell megvizsgálni, hogy mi okból "hagyta hátra" az aljzatbetont. Amikor minden hibaforrást felderítettek és megszüntettek, és a parketta kiszáradt, lehet visszaépíteni, csiszolni és lakkozni. A laminált padló praktikus dolog, de a valódi parketta értékesebb, időt állóbb. S.T.

58. Kedves Tibor! Felújítás előtt álló lakásunkban a tervek szerint egy légtérben lesz az étkező és a konyha. Nagyon szeretnénk mindkettőbe összefüggő, fa burkolatot a padlóra. Leginkább a hajópadlókat találjuk szépnek. A dilemmák: kicsi gyerekeink vannak, így a konyha-étkező kiemelten igénybevett terület mind koptatás, mind piszkolódás szempontjából. Gyakori felmosás nélkül nehéz elképzelni itt az életet. Másrészt felmerült, bár még nem eldöntött kérdés, hogy helytakarékossági okokból padlófűtés kerüljön ezekbe a helyiségekbe. Tudom, hogy laminált padló már létezik erre a célra, de azt sajnos nem annyira szeretjük. Van-e megoldás? Vagy ha hajópadló, akkor el kell vetni a padlófűtés gondolatát? Esetleg a tisztíthatóság-kopásállóság próbáján fog elvérezni a fa a konyhában? A szaktanácsára nagy szükségünk van, s reménykedve várjuk! Üdvözlettel: Zsu

 

Kedves Zsu! A hajópadlót a felvázoltak alapján nem ajánlom. Sem a padlófűtés, sem a gyakori felmosás nem tesz jót ennek a padlótípusnak (ha csak nem a "gyorsított öregítés" a cél. A laminált padlók között ma már nagyon sok félét talál (10-12 mm vtg.), amely a padlóra téve megszólalásig hasonlít az eredeti hajópadlóra, de használat közben "felhasználóbarát"! Könnyen lehet tisztítani és a padlófűtés felett is kiválóan funkcionál! Amennyiben a hajópadló mellett döntenek, a radiátoros fűtés közben is figyeljenek a lakás megfelelő (60-65%-os) páratartalmára, amelyet jól "szabályozhat" egy nagyobb levelű szobanövény  S.T.

57. Kedves Tibor! Több kérdéssel is fordulok Önhöz! Most vettünk egy használt kertes házat, és két szoba parkettás, és újra akarom rakni. Akác parketta halszálkás mintával. A probléma annyi hogy van sok hézag parketta között és hullámos is (valószínű, hogy csak a beton nem egyenes). Én asztalos vagyok és érzem magamban azt a tehetséget amivel le tudom rakni újra. De: - Ha felszedem kell e neki valami kezelést adnom és hogy tároljam? - Már felszedtem párat próbára és az alján ragasztó maradt, azt le kell-e csiszolnom? - Valószínű hogy az egyik szobában aljzatbetont is újrabetonozzuk mennyi ideig kell szárítani a parkettázás előtt?- Milyen kiegyenlítő anyagot ajánl? - Konyhába ajánl-e ilyen parkettát? Ha válaszol a kérdéseimre sokat segítene vele. Előre is köszönöm! Tisztelettel F. János!  (2009.08.22.)

 

Tisztelt F. János! Amennyiben az aljzatbeton egyenetlen, akkor aljzatkiegyenlítővel teljesen sima felületet kell készíteni. Többféle és kiváló önterülő anyagot lehet vásárolni, pl.: Thomsit, Mapei, stb. A ragasztótól megtisztított parkettaléceket a padló teljes kiszáradásáig gúlába rakva tárolja. A padló kiszáradásáról egyszerű módszert ismertetünk a 26. pontban ("normál" hőmérsékleten 1 mm vastagságú aljzatkiegyenlítő kiszáradása 1 nap). A leragasztott parketta felületét a ragasztó kikeményedése után csiszolni és lakkozni/olajozni kell (az eddigi felületkezelésnek megfelelően). Konyhában is lehet parketta burkolatot fektetni, de a használat során a levegő páratartalmára és a kifröccsenő vízre jobban kell figyelni, óvni kell a parkettát! S.T.

56. Kedves Tibor! Gratulálok a honlapjukhoz, nagyon informatív, biztos, hogy már rengeteg embernek segített. Elég sok kérdést és választ átnéztem, én egy újabb problémával keresem Önt. Az interneten több helyen találtam utalást (de sehol sem részletesen, érvekkel alátámasztva) arra, hogy ragasztva (nem click-es rendszerben) akár a bambusz szalagparkettát is le lehet rakni a fürdőszobában. Ehhez szeretném kérni a tanácsát. Fafödémes tetőtéri fürdőszobánk burkolását kell most kitalálnunk. A többi helyiségbe click rendszerű bambusz szalagparkettát szeretnénk. A födém rétegrendje eddig: stukatúr, deszkázat, födémgerendák, köztük szigetelés, 1 réteg 22-es OSB lap. Esetlegesen még egy réteg OSB-t, majd folyékony fóliát tennénk még erre, utána jönne a burkolás. Előre is köszönöm, Üdvözlettel: Bielcsik Petra

 

SzalagparkettaKedves Petra! A bambusz szalagparkettát nem ajánlom fürdőszobába tenni a rétegrendje miatt. Felül ugyan a bambusz réteg vízálló, de az alatta levő két réteg jól "szívja" a vizet, emiatt a fürdőszobában biztosan tönkre megy! Javaslatom, ha mindenképpen ragaszkodnak a fa burkolathoz, akkor a bambusz svédpadló lenne. Ez tömör és lényegesen jobban tűri a párás levegőt, a nedvességet, mint a szalagparketta. Áztatni azonban ezt sem szabad! A SikaBond ® ragasztó, amit a ragasztáshoz ajánlunk, önmagában elégséges, hogy elzárja az alatta levő rétegeket a kifröccsenő víztől. Remélem Önöknek is hasznos tanácsot adtunk. S.T.

55. Tisztelt Tibor! Még nincs egy éve, hogy beköltöztünk új lakásunkba és egyre jobban recseg-ropog a laminált parkettával borított felület, főleg azon a részen ahol járkálunk, mintha betonmorzsák lennének alatta. Mi lehet ennek az oka és hogyan tudnánk ezt a recsegést megszüntetni? Válaszát előre is köszönöm! Veszpi Gyula (2009.06.29.)

 

Tisztelt Veszpi Gyula Úr! Sajnos a recsegést csak a felbontás után tudja megszüntetni: feltakarítják az aljzatot és/vagy a teljes aljzatkiegyenlítést is el kell végezni, amennyiben az aljzatbetonon az egyenetlenséget is "felfedezik". Sajnos nincs jobb mód. Üdvözlettel: Sulyok Tibor

54. Tisztel Bigfoot! 1 éve mester rakta le az egyik szobánkba a (pattintó furnér) szalagparkettát (padlószőnyegre RÁ). Egy idő után itt-ott el kezdtek szét tolódni a darabok. Mára 4sorban is 1-1 CM (!) hézagok jöttek elő! Azt mondták a szegélyek alatt nem kell a parkettát illeszteni falhoz, hogy tudjon mozogni. Ez lett belőle. Kérdésem, hogy fel kell szedni az egészet, vagy szegély feltépésével helyére lehet-e ütögetni ezeket? A parketta laminált parketta, furnér, vastagságáról fogalmam nincs, és a gyártmányáról sem. OBI-ban vettük azt hiszem valami piros feliratos BRICO, vagy hasonló rémlik. Köszönettel: Müller Árpád.

 

Kedves Árpád! Úgy tűnik 6 mm-es laminált padlót vásároltak (talán még az ár adhat némi útmutatót) Az aljzat egyenetlensége lehet talán a "ludas". Azt javaslom, hogy a szegőlécek leszerelése után behúzó vassal össze lehet ütni a padlókat, előtte kevés lamináltpadló ragasztót "töltsön" a padló horony részébe és akkor a  szétcsúszást meg lehet akadályozni. Remélem segítettem. Üdv: Stibi

54/2. Kedves Tibor! Megoldottam a problémát, és gondoltam megosztom Önnel, hátha a honlapra is kirakja hátha mások is okulnak belőle. Először is teljesen igaza volt, a szétcsúszások alatt egyenetlen volt a szőnyeg ami alatta van. Még a behúzót sem kellett használni, mivel olyan könnyen csúszik a szőnyegen a parketta (emiatt is csúszhatott szét ennyire), hogy egy barátom segítségével TENYÉRREL rátámaszkodtunk a parkettára és a helyére noszogattuk őket!!! (Persze ahogy javasolta, előtte a hornyokat beragasztóztuk) Fél óra alatt végeztünk. Köszönöm segítségét !!! Müller Árpád

53. Jó állapotú, de nagyon hideg laminált padlóra szeretnék pattintós parafapadlót tenni. A kérdésem, hogy ez lehetséges-e, és ha igen, akkor házilag kivitelezhető? Milyen gyorsan vehető használatba a helyiség a padló felrakása után? Köszönettel: H Ilona, Szombathely

 

Kedves Ilona! Rá lehet tenni, javasolt alá habfólia. Kis kézügyességgel és néhány szerszám segítségével, valamint a dobozokban található lerakási segédlettel házilag is megoldható. Az elkészülte után azonnal használhatja S.T.

52. Tisztelt Szakértő! Hagyományos csaphornyos tölgyfa parkettánk van. 10 éve lett lerakva. Négy helységben van, ebből egy helységben több helyen elszórtan apró lyukak vannak egy-egy parkettában, körülötte nagyon finom fűrészpor. Szeretnénk tudni vajon milyen rovar lehet és mivel lehetne kiírtani? Köszönettel Szabóné Gál Mária

 

Kedves Mária! Látatlanban a kopogó bogár lehet a parketta "lakója". Kiirtása nehézkes, az egyik módszer a padló vegyszerrel történő kezelése. Több fajtája létezi, itt talál vegyszereket . A másik módszer amikor felmelegítjük a padlót, úgy 80 fok körüli hőmérsékletre. Ez elég bonyolult feladat, nem egyszerű a kivitelezése. A védekezést mielőbb meg kell kezdeni, mert különben a padlóját tönkreteszik ezek a bogarak.

51. Tisztelt Cég! Örömmel olvastam a honlapjukon a meleg padlókkal kapcsolatos technológiai leírásokat. Nagyon szimpatikus, hogy az értékesítésen túlmenően igyekeznek arra is figyelmet fordítani, hogy helyesen és szépen legyenek e burkolatok kivitelezve. Nekem a hajópadlóval kapcsolatban volna kérdésem, amelyre vonatkozóan nem találtam utalást a honlapon: Mi a helyes rétegrend abban az esetben, ha a hajópadló betonba ágyazott párnafákra kerül? Egy helyen láttam, hogy az ilyen módon lerakott hajópadló a hosszirányra merőlegesen kis mértékben alakváltozott, a hosszanti csatlakozó élek enyhén megemelkedtek és ezért a padló nem teljesen sík. Nem égbekiáltóan zavaró, de azért észrevehető. Ugyanebben az épületben viszont az "úsztatott" módon lerakott hajópadló tökéletesen sík maradt. Ugyanaz a kivitelező rakta le, ugyanabból az anyagból mind a két esetben. Ezért gondolom, hogy van valami technológiai mód arra, hogy e jelenség elkerülhető legyen. Azért érdekelne a tapasztalatuk, véleményük, mert most én állok hajópadlózás előtt és felmerült a betonba helyezett párnafa szerkezet alternatívája is. Érdekelne továbbá, hogy van-e szerződött kereskedelmi partnerük Zala megyében? Segítségüket előre is köszönöm: Üdvözlettel: Köböl Zsolt

 

Kedves Zsolt! Mivel a párnafák között 40-50 cm van, ezért terhelésnél kissé elmordulhat a vége. Az úsztatott beépítésnél a teljes felületű "kapcsolat" a padló és az aljzat között ezt megakadályozza. Amennyiben mégis a párnafára fekteti a padlót, akkor a SikaBond ragasztó rugalmas, akár szög nélkül is biztos rögzítést biztosít. Emellett figyeljen rá, hogy a padlók toldása mindig párnafára essen és lehetőleg nút-féderes hajópadlót vásároljon, így csökkentheti a mozgást. Zalában sajnos nincs érdekeltségünk. Sikeres burkolást: S.T.

50. Tisztelt Szakértő! Tanácsát szeretném kérni, hogy versenytáncos gyermekem itthoni gyakorlására egy nagyobb helyiség padlóburkolatát - amely melegvizes padlófűtésű - mivel javasolja burkolni. A burkolandó felület 35 m2. A helyiség beépített bútora cseresznye színű. Jelenleg simított aljzatbeton van a helyiségben. Tanácsát kérném arra is, hogy a bútor, illetve a lambéria találkozásához mit ajánl (milyen szegélylécet). Még az is gond, hogy egy íves falépcső alja van a szobában (mellékelt kép még a bútor elkészülte előtti, de balra látszik a szintkülönbséget áthidaló lépcső). Kérdésem: ehhez lehet-e a padlóburkolatot szépen illeszteni? Kérem szíveskedjék a legoptimálisabb tulajdonságú és árú, Önök által forgalmazott terméket megnevezni. Előre is köszönöm tanácsát. Üdvözlettel: Nagy Zsóka

 

Kedves Zsóka! Árban és keménységben a laminált padló „verhetetlen”. Ma már rengeteg féle szín, forma és felület kapható. Javaslatom szerint a KAINDL 32-es keménységű, minimum 8 mm vastag laminált padlója megfelelő választás lehet a leírtakat figyelembe véve. Itt tud választani a színek és árak közül: http://www.bigfoot.hu/laminalt_parketta.htm  A fénykép alapján a lépcsőhöz szépen lehet hajlítani a szegőlécet, másik megoldásként az ívbe hajtható fém profil jöhet szóba (ez lényegesen drágább megoldás).  A lambériához szintén szegőlécet javaslunk, ugyan így a – gondolom előre beépített – bútorokhoz is. Tisztelettel Sulyok Tibor

49. Tisztelt Cím! Fa szalagparketta vásárlása előtt állok, és érdeklődni szeretnék, hogy hány %-al több parkettát kell rendelnem, mennyi a ráhagyás (45nm-et vásárolok). A másik kérdésem a lerakással kapcsolatos. Mindenhol azt tanácsolják, hogy a beeső fénnyel párhuzamosan fektessük a parkettát. De mi van akkor, ha nekem a bejárathoz képest az ablak jobb kéz fele van, és inkább hosszabb a szoba, mint széles, tehát jobban nézne ki (szerintem) ha az ablakokra merőlegesen futna a parketta (tehát az ajtótól futna). A segítséget előre is köszönöm!

 

Kedves Zsuzsa! A helyiség formájától is függ a ráhagyás mennyisége, általában az 5% elégséges. Másik kérdésére a válasz: valóban a szokás a beeső fénnyel párhuzamos fektetési irány tartása, de ez nem „ökölszabály”. Amennyiben az Ön ízlésének és a helyiség formájának jobban megfelel a fényre merőleges irány, nem lesz kevésbé esztétikus a látvány. Üdvözlettel: S.T.

48. Tanácsot szeretnénk kérni a parketta lerakásának módját illetően. Klasszikus (csap-hornyos), tölgyfából készült parkettát tettünk le három hónappal ezelőtt egy kétszintes házban. A beton alapra kerültek a csövek, melyek között a hézagokat sztirodurral egyenlítettük ki, majd erre került 3 cm cementréteg. Erre ragasztottuk a parkettát. A házon PVC nyílászárók vannak, tökéletesen szigetelt, és eddig rendszeresen szellőzettünk. A lakók nemrég költöztek be, és csak most jelentkezett a probléma a parkettával. Az emeleten, a konyha és az ebédlő fölötti helységben púposodik. Kérdésünk, lehetséges-e, hogy a mennyezeten keresztül feljutó pára emeli meg a parkettát, vagy más oka van? Mi a teendő, hogy javítsuk ki a hibát, illetve hogy előzzük meg a majdani épületeknél? Segítségüket előre is köszönjük. Bau-Plan építőipari vállalat

 

Tisztelt érdeklődő! Leírásából a sztirodurra kenhető 2 rétegű folyékony szigetelést hiányolom. Ennek elmaradása okozhatja a rendszer „átpárásodását”. Ebben az esetben a hiba javítása nagy biztonsággal csak a bontás, szigetelőréteg felhordása, majd teljes kiszáradása után az újraparkettázás lehet. (természetesen látatlanban pontos tanácsot adni vakmerőség részemről, hiba lehet más miatt is, esetleg túlszárított parketta, amely a levegő normális 45-60%-os páratartamától „visszadagadt”). A 3 cm vastag esztrich egy kicsit vékonynak tűnik. Én biztosan vastagabb rétegben készíteném a felbetont.

47. Tisztelt Bigfoot!  Súlyos probléma ügyében kérem szíves szaktanácsukat. 16 évvel ezelőtt a lakásunkban a parkettás "mester" megkérdezésünk nélkül, merő lustaságból, bitumen helyett, sajnos Bonobittal ragasztotta le a csaphornyos akácparkettát. A parketta néhány éve itt-ott elkezdett recsegni, mostanra már mindenhol, minden lépésnél hangot ad. A hozzáértők azt mondják, elporladt a Bonobit és már nem tapad az aljzathoz a parketta, emiatt recseg. Ráadásul a parketta résein a járás miatti mozgástól fekete por jön fel. Melegburkolót kérdeztünk, mit tegyünk, ő azt javasolta, tegyünk rá laminált padlót, attól megszűnik a recsegés és a Bonobit-por sem jön majd fel. Ebben mi kételkedünk, mert szerintünk csak a számára legegyszerűbb utat ajánlotta. Második megoldásként szóba került a régi parketta felszedése, helyette új csaphornyos parketta lerakása, de azzal meg az a baj, hogy a Bonobit maradványait valószínűleg nem lehet tökéletesen feltakarítani az aljzatbetonról, így nem fog hozzá tapadni az új parketta ragasztó. Harmadik megoldásként azt találta ki a mester, hogy a régi parkettát felszedi a Bonobitot nagyjából feltakarítja, az aljzatbetonra 1 cm vastag OSB lapokat rögzít csavarokkal, majd az OSB lapokra 1,5 cm vastag szalagparkettát fektet. A nejem ragasztatni szeretné a szalagparkettát, mert nem szereti a laminált padlók kopogós hangját (így azok szóba sem jöhetnek), de lehet, hogy a szalagparketta is kopogna, ha habfóliára rakják és nem ragasztják. Viszont úgy tudom, a szalagparkettát sem szabad leragasztani, csakúgy mint a lamináltat. Egyik megoldás sem tűnik jónak, teljesen tanácstalanok lettünk, mert nem akarunk ismét egy lelkiismeretlen melegburkoló ötletbörzéjének áldozatává válni. Kérem szíveskedjenek tanácsot adni, esetünkben mi lenne a legoptimálisabb, akár kompromisszumos, de szakmailag korrekt megoldás, mit hogyan kell csináltatnunk, hogy ne essünk ismét csapdába. Kérdésemet, ha terjedelme ellenére is úgy gondolják, berakhatják a GYIK közé. Reménykedve várom mielőbbi megtisztelő szaktanácsukat. Üdvözlettel: Farkas László Nyíregyháza

 

Tisztelt Farkas Úr! Némileg megvédem a parkettázót, mert volt egy időszak, amikor a bonobitot, mint varázsszert ajánlották a parketta burkolatok alá. Idővel kiderültek ennél az anyagnál is: ha nem teljesen pormentes felületre, kellősítés nélkül használják, "elfárad" a ragasztás, tönkremegy és akkor a parketta recseg-ropog. (egyébként ma is használják, de nem nagy lelkesedéssel a parkettások). A mostani állapot nem csak a fülüknek, de a tüdejüknek sem tesz jót. A véglegesnek tekinthető megoldás a betonfelület felcsiszolása a parketta felbontása után. Ekkor eltűnik a bonobit és lehet más ragasztási módszeren gondolkodni. Ha a laminált padlót ráteszik a mostani padlóra, akkor a recsegés biztosan nem szűnik meg, legfeljebb a por nem tud feljönni a padozat alól. A 10 mm-es OSB lap vastagsága burkolat alá kevés, rögzítése és arra parketta fektetés csak mint másod-harmadrendű módszernek fogadható el. Szalagparkettát legfeljebb egymáshoz ragasztjuk (pl. Olaszországban mindenhol ragasztják, a klikkes megoldást nem fogadják el.) Ezt a parkettázási módot is csak a bonobitos felület teljes lecsiszolása után ajánlom. Tisztelettel: Sulyok Tibor 30/939-2200

46. Tanácsot szeretnék kérni. Hajópadlóra lehet e laminált parkettát rakni? Vagy fel kell szedni a régit. Ha lehet milyen alátétet válasszak a laminált parketta alá? Válaszukat előre is köszönöm. (Vizi Zoltán)

 

Tisztelt Érdeklődő! A hajópadlóra, amennyiben egyenletes és stabil felületű, le lehet rakni a laminált burkolatot. A két padló közé 2 mm-es habfóliát kell tenni, a lépészaj csökkentésére.

45. Tisztelt Forgalmazó. Az év eleji Hannoveri burkolóanyag kiállításon azt láttam, hogy belga laminált padlót már fürdőszobába is beépíthetik. Igaz ez és kapható ez a padlótípus önöknél is. Ára?

 

Tisztelt Érdeklődő! Örömmel "jelentjük", már nálunk is lehet kapni ezt a laminált padlót a Berry Floor kínálatában (ez idáig ellenjavallott volt a laminált padló a vizes helyiségekbe). A Berry Floor gyártója a fürdőszobába (és egyéb más nedves párás helyiségbe is) rendelt laminált padlót plusz bevonattal látja el, melynek többletköltsége 900 forint négyzetméterenként. Várjuk megrendelését szeretettel!

44.  Tisztelt cím! Szeretnék tanácsot kérni abban, hogy a meglévő konyha-étkező, közlekedő felújítása során, rakhatok-e a járólapra mozaikparkettát? Egyáltalán érdemes-e ebben gondolkodnom, kivitelezhető-e hosszútávra? Kérném adjanak ehhez jó ötletet, tanácsot! Azt még el kell mondanom, hogy az étkezőben van egy fémkandalló, (LUCIFER, 7kw) melyet szeretnék megtartani vésztartaléknak. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Marovics F. Magdolna.

 

Tisztelt Érdeklődő! A mozaik parketta (http://www.bigfoot.hu/mozaik.htm) leragasztásának nincs akadálya, a SikaBond T52 teljes felületű ragasztási rendszer kiváló tulajdonságai erre alkalmassá teszi. http://www.bigfoot.hu/sikabond.htm Amire figyelni kell: az ajtók alatt elfér-e a parketta, min 10mm-re van szükség. (Van olyan ajtó - műanyag, fém - aminek az átalakítása szakértelmet igényel. Amennyiben nem fér el, még mindig megoldás lehet a járólap felbontása.) Javaslom, hogy a kandalló elé parázsfogó fém tálcát tegyenek. A mozaikparketta szép és hosszú távú befektetés, elfogadható áron: http://www.bigfoot.hu/osszehasonlitas.htm

43. Tisztelt honlap szerkesztő! Az Intarzia magazinban olvasottak elbizonytalanítottak. Azt írják, hogy a laminált padló a lehető legrosszabb választás, ha padlóburkolást szeretnénk végezni. Más helyen meg a laminált parkettát dicsérik. Mi az Önök véleménye? (Pauláner Viktor)

 

Köszönjük megtisztelő bizalmát, de eldönteni a kérdést, melyik padló választása a jobb, mi nem tudjuk. Vannak kedvenc burkolataink, ezek egyike a minőségű laminált padló. A kérdést elsősorban a pénztárca vastagsága határozza meg. Ezután a helyiség jellege - kastélyba nem rakunk lamináltat!!! - a következő szempont. A környezetvédelem fontossága is befolyásolhatja a vásárlást (ebben az esetben a laminált a jó döntés). Közben elolvastam a cikket és abban inkább a padló sérülése esetén a javítás lehetőségét taglalja a cikk írója. Nem mindenben értek vele egyet, mert a burkolóanyagból biztosan marad egy-két lap, amellyel a sérült elemeket cserélhetjük. Itt találja néhány padló összehasonlítását, talán segíti a döntését. (2008.01.12.)

42.  Tisztelt Bigfoot! Földszinti nappalinkban a jelenlegi járólap télen nagyon hideg. Szeretnénk javítani a komfort érzetünket azzal, hogy valamilyen melegburkolatot teszünk a jelenlegi hidegburkolat fölé. Amennyiben a hőszigetelés (a hideg járólaptól) a legfontosabb szempont, milyen megoldást javasol? Köszönettel: Dobozi Sándor

 

Tisztelt Érdeklődő! Ajánlatunk a főszigetelést figyelembe véve a következő: 1. parafa padlóburkolat; 2. szalagparketta; 3. bambusz parketta; 4. svédpadló és a hagyományos parketták; 5. laminált padlóburkoló. Ez a sorrend a hőszigetelés "felől" alakult ki. Természetesen még további lehetőségek is szóba jöhetnek, ennek korlátja a burkolatvastagság és az ár lehet.

41.  Valamelyik lakáskultúra magazinban olvastuk, hogy a lucfenyő hajópadló burkolatra új bevonó szert lehet kapni. Sem az újságot nem találjuk, sem erre vonatkozó tanácsot nem kaptunk parkettás szakembertől. Önök tudnak erről valamit? (P.P.)

 

Kedves Érdeklődő(k)! Nem lehet követni a padlóburkolatok felületkezeléséhez szinte naponta megjelenő új és még újabb anyagokat. Lehetséges, hogy a BONA NATURAL keltette fel az érdeklődésüket? Ez egy valóban újszerű bevonó anyag, amely egyesíti a lakkok és olajok jó tulajdonságait, megőrizve a fa természetes szépségét. Itt olvashat róla többet. (S.T.)

40. Tisztelt Bigfoot! Lakásfelújításhoz szeretném segítségét kérni. Felújításnál a fürdőszobát is laminált padlóval szeretném burkolni. Lehetséges ez? Esetleg parafa burkolatban kellene gondolkodnom? Tisztelettel Novák Tamás.

 

Köszönjük megtisztelő bizalmát amiért hozzánk fordult. A fürdőszobába laminált padlót beépíteni nem tanácsos. A víz és a pára nagyon gyorsan tönkreteszi a laminált padlót. A parafa - leragasztva - megfelelő megoldás lehet. Szóba jöhet még a bambusz és néhány egzóta fa. Minden esetben különös gondot kell fordítani a parketták tökéletes leragasztására illetve az illesztési hézagok tökéletes tömítésére. Jó megoldás ebben az esetben a SikaBond ragasztó alkalmazása. Itt megtudhat a ragasztóról még többet: http://www.bigfoot.hu/sikabond.htm

39. Tisztelt Parketta szaküzlet. Hajópadlót szeretnénk lerakni nyaralónkba, de sokan lebeszélnek róla, mivel szerintük a hajópadló állandóan "recseg, nyikorog". Amennyiben mégis a fenyő hajópadló mellett döntünk, van-e lehetőség a nyikorgás kiküszöbölésére? (Tolnai Béla, Budapest)

 

Tisztelt Érdeklődő! A hajópadló nyikorgása a helyes lerakással teljesen kiküszöbölhető. Figyelni kell a padló "aklimatizásására", a falak melletti dilatációs hézag (2 cm) kialakítására, a rugalmas kapcsolat kialakítására (szegezés mellett SikaBond® parkettaragasztó) a párnafa és padló között, valamint a felületképzés megválasztására.  Ügyeljen rá, hogy lehetőleg a padlóviasz és/vagy olaj (Auro termékek) legyen a felület bevonó, mert ezektől nem "ragad" össze az egymás melletti hajópadló lap. Takarításuk is egyszerű, faápoló szerekkel lehet feltörölni.

38. Tisztelt Bigfoot. Mit tanácsolnak egy panellakás szőnyegpadlós szobájába melyik parketta a jó, a laminált vagy a mozaik? És hogyan kell lerakni a parkettát? Köszönettel:   T. Viktória

 

Kedves Viktória! Amennyiben a szőnyegpadlót nem kívánják „felvenni”, akkor a két választás közül csak a laminált padló jöhet szóba. (Többek között a poratka miatt célszerű a szőnyegpadlót felszedni.) Amennyiben a szőnyegpadlót eltávolítják, akkor a mozaikparketta is lerakható, a pénztárcáját ebben az esetben jobban ki kell nyitni. Ezen a linken talál egy összehasonlító táblázatot, amely talán segíti döntését. http://www.bigfoot.hu/osszehasonlitas.htm  Amennyiben a parketta lerakását kívánja megtanulni, több lehetséges választása is van: elolvassa a honlapunkon található útmutatókat, szakkönyveket vásárol, beiratkozik iskolába, stb. A viccet félretéve: a mozaik parketta lerakása már komolyabb szakismeretet igényel, azt mindenképpen bízza burkolóra!

37. Tisztelt Bigfoot. Honlapjukon olvastam, hogy laminált padlóból is lehet halszálka mintát kialakítani. A burkolónk szerint az így lerakott lamináltpadló nem fog kapcsolódni egymáshoz. Mi az igazság? (Ildikó)

 

Kedves Ildikó! A burkolójának igaza volt. Eddig! A Berry Floor padlói között már megtalálható - igaz csak két féle színben - a halszálkában lerakható laminált padlóburkoló. Ebből a gyár két féle (balos és jobbos) típust gyárt, így már semmi akadálya a hagyományos parketta mintájának tökéletes utánzására. Minden - a laminált burkolatokhoz tartozó - előnnyel és hátránnyal.

36. Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy nem régen vásároltam házat és egy kis gondom akadt a laminált padló lerakása közben. A probléma lényege hogy egy kis főző fülkét kellett leburkolnom, de a szegőléc lerakása a fő probléma . Esztétikai jellegű kérdésem az lenne, hogyan rögzítsem a szegőlécet ? Mihály

 

Tisztelt Mihály! A szegőlécet mindig a falhoz erősítjük. Ragasztás, szegezés, csavarozás mind-mind elfogadott gyakorlat. A ragasztással az a gond, hogy a főzőfülke általában a legpárásabb része a lakásnak, az MDF alapanyagú szegőléc a párától megduzzad és a ragasztós rögzítést „lefeszíti” a falról. A bognárfejű szög alig látszik, ha erős a vakolat akkor 40-es szög stabilan tart. A csavarozást inkább a betonfalba befúrt tiplivel együtt alkalmazzuk, ekkor a csavar fejét a szegőléc színéhez hasonló sziloplaszttal „tüntetjük” el. A legesztétikusabb megoldás – egyben a legköltségesebb is – a falra szerelt szegőléc klipsz, de ez nem mindegyik szegőléchez kapható.

35. Tisztelt Bigfoot! Éppen most vagyunk egy családi ház vásárlása közben. A házat jó részt föl kell újítanunk. A szobákban hagyományos parketta van, de sok helyütt a parketta lapok között akár 1-1,5 mm rés is van. föl lehet-e csiszolni még így is a parkettát, vagy jó esély van rá, hogy az egyes lapok a csiszolás során följönnek, vagy megtehetjük-e, hogy a régi parkettára annak fölszedése nélkül laminált padlót rakjunk le. Ha ez utóbbi megtehető, akkor a laminált padló alá szükséges habfólia, illetve párazáró fólia az alsó parketta réteget nem teszi- e tönkre hosszú távon. (Nem szeretnék úgy járni, hogy pár év múlva szedethetem föl az egész padlót) Babócsai-Fekete Ilona

 

Amennyiben a hagyományos parketta lapok ragasztása jól „tart”, akkor érdemes felújítani, természetesen a rések megszüntethetők. Munkamenet: az első, durvább csiszolás porát össze kell keverni parkettalakkal és ezt a masszát bele kell préselni (spaklival) a résekbe. Ennek megszilárdulása után finomcsiszolás, (ha kell meg kell ismételni a rések tömítését, majd a csiszolást) végül a lakkozás következik (min 2 rétegben). A teljes felújítás ára 3-4 ezer Ft/m2. Ha a laminált padlót választják, akkor is előfeltétel, hogy szilárd és egyenletes legyen a fapadló. Ebben az esetben párazáró fóliát nem szabad leteríteni („befülled” az alsó parketta.) . A 2 mm vastag habfólia viszont szükséges (ez átszellőző réteg). Erre kell (a többi fektetési szabály maradéktalan betartásával) lerakni a laminált burkolatot. Ajánlott a 8 mm vastag padlólap. Az ár 2-7 ezer forint között változhat.

34. Örömmel látom, hogy többeknek segítenek ügyes-bajos padlós kérdésekben. Az én kérdésem az volna, hogy hajópadlót lehet-e ragasztva lerakni, ha igen, hogyan? Tetőtéri lakásunk monolit vasbeton padlójába a statikai szempontok miatt nem lehetett párnafát rakni, az utólagos párnafázás pedig a belmagasság, és az egyéb burkolatok szintbeli eltérései miatt nem lenne szerencsés. Viszont a százéves gerendák mellett szívesen látnánk hajópadló burkolatot. Lehet-e ragasztani? Ha igen, mire kell ügyelni, milyen ragasztó és ragasztási mód használható? Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel: Péter Attila

 

A hajópadlót inkább úsztatott felületként ajánlanám beépíteni. Beton > párazáró fólia > habfólia > hajópadló Egymáshoz D3 vízbázisú nútragasztóval kell összeragasztani (Bona, Patex stb.) Nem egyszerű, de ha lehet szárított borovi- vagy vörösfenyő anyagú hajópadlót keressen. (Megemlítem, hogy a Kronotex Mamut és a Berry Floor Hacienda lamináltpadlónk a „megszólalásig” hasonlítanak a hajópadlókhoz, de hihetetlen keménységük és szerkezetük miatt a következő 20 – 25 évre megszabadul a padlófelújítás gondjaitól.)

33. Gyakran találkozunk hirdetésekben, hogy egy építőanyag "formaldehid mentes". Mi ez az anyag és a parkettáknál felmerülhet-e, hogy formaldehid mentes?

 

A formaldehid anyag maga egy gáz féle, színtelen, de erősen szúrós szagú . A formaldehid a gyantagyártás fontos alapanyaga, a faalapanyagok gyártásánál ragasztóként alkalmazzák. Ilyen a forgácslemez, a HDF és az MDF laminált padló hordozóréteg.  A formaldehid irritációt okoz a szemnek, a nyálkahártyának és a légutaknak. Az egyre szigorúbb törvényi előírásoknak köszönhetően a formaldehid tartalmú gyanták lamináltpadlók előállításánál való alkalmazása oly mértékben korlátozott, hogy a padlókat gyakorlatilag "formaldehid-mentesként" sorolták be. További információ a formaldehid anyagról itt.

32. Épülő társasházi lakásunk melegburkolásával kapcsolatban keresem Önt. Mivel a lakás jellege egy légterű, amerikai konyhás megoldással, ezért fontosnak tartjuk, hogy a burkolat (mosdót, fürdőszobát kivéve) ugyanazon anyagból legyen. Ez azt jelenti, hogy a konyhába is valamilyen fa burkolatot szeretnénk. Több szakember véleményét is kikértük, de határozott állásfoglalást egyiküktől sem kaptunk. Csupán felhívták a figyelmünket arra, hogy a laminált padló púposodik, ha vizet kap. Ön milyen burkolatot (laminált, fa, trópusi fa) ajánlana mely megfelelne a konyhai más igénybevételnek is? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kovács-Balta Erzsébet

 

A parketta mindig kényes lesz a vízre - még a trópusi fák is felveszik a nedvességet - főleg a vágott felületeknél (általában a bütüs oldalon). Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a parkettától elzárjuk a vizet. A laminált padlók közül az olcsóbb kivitelűek (MDF, nem impregnált, stb.) különösen érzékenyen reagálnak és púposodnak a víztől. A konyhában inkább a párával, mint a tócsában álló vízzel kell számolni, de a modern lakások zöme már elszívó berendezéssel felszerelt, tehát ez a gond is megoldható. Véleményem szerint a parketták döntő többsége alkalmas konyhai burkolatnak. Fontos a szakszerű kivitelezés és akkor gond nélkül használhatják akár a laminált parketták is. A 8 mm, vagy az annál vastagabb laminált padlók a Bigfoot szaküzletekben mind legalább a csap-horonynál impregnáltak. Emellett ajánlom a bambusz, a parafa és a trópusi fák majd mindegyikét. A hagyományos csaphornyos parketta a szakszerű beépítés és felületkezelés (lakk, olaj, viasz) mellett örömöt, meleg felületet és esztétikai élményt biztosít vásárlójának.

31. Tanácsot szeretnék kérni kültéri terasz faburkolat beépítésére. Az "alapanyag" már megvan - cumaru -, a munkát magunk szeretnénk elvégezni. Mire figyeljünk, milyen segédanyagot használjunk? (Sz. G. Budapest)

 

Első és talán a legfontosabb tanácsunk: a munkát referenciával rendelkező szakemberrel végeztesse! Ez az anyag nem klikkes lamináltpadló, ez már komoly gépeket és szakértelmet kíván. Amennyiben mégis önállóan akarják a teraszt burkolni, akkor néhány fontos tanács. 1. a kiválasztott anyagot még a beépítése előtt impregnálják (külső térben inkább az olaj, vagy a viasz javasolt). 2. Az aljzat vízelvezetése legyen megoldott. 3. A víz lefolyásával párhuzamosan rögzítse a - szintén átitatott - párnafákat. 4. A padlót minimum 40 cm-enként rögzítse a párnafához rozsdamentes csavarokkal, lehetőleg ne a deszka közepén, hanem a szélén, ezzel elkerülheti a fa vetemedésével előálló "felcsavarodást". 5. Ne zárt fugával készítse a teraszburkolatot 4-5 mm tágulási hézag maradjon a lapok között. 6. Évente legalább egyszer ismételje meg a padlóápolást az eredetileg használt anyaggal (olaj, viasz). Ezek a legfontosabb tanácsaink, jó munkát kívánunk.

30. Sziasztok, szeretnénk a házunk betonlépcsőjét laminálttal burkoltatni. Kérdésem, mennyire gyakorlat ez ma itthon? Tudtok mestert ajánlani?  Ill. értelmes érveket is elfogadok pro és kontra. Ami miatt ez lenne a kívánt megoldás: - rétegvastagság - esztétikum  Köszi, Zs.

 

Szia Zs! Laminált padlóval lépcsőt burkolni? Tényleg csak a kényszer vigyen rá! Ha mégis e mellett döntesz, akkor a következők szerint járj el: 1. a betonlépcsőt tökéletesen egyenletesre kell glettelni! 2. a laminált lapokat a lépcsőre rá kell ragasztani. Poliuretán ragasztót használj és minimum 8 mm-es lapot. (a strukturált felületű laminált nem csúszik) 3. esztétikus akkor lesz, ha erre a célra kifejlesztet lépcső él profilt raksz a járófelület külső éle és a homloklap felső találkozásához. (a profilról képet itt találsz: http://www.bigfoot.hu/Kiegeszitok.htm) 4. a vágási veszteség és a ráfordított munka mennyisége miatt viszonylag drága beruházás. 5. De a legfontosabb a sima és száraz betonfelület!!! Üdv és köszönöm Zs.

Kedves Tibor!  Azért írok, mert szeretném elmondani, hogy a honlapjuk nagyon jó. Több helyen keresek padlót, mivel építkezésben vagyunk és hamarosan lerakjuk a padlóburkolót. Az Önök honlapja nagyon tetszik, szépek a termékek, az oldal érthető, s végre egy lap, amin árakat is találok.  Egyszerűen csak ennyit akartam leírni: üdvözlettel: Langó Anita  Csongrád megye langoa@delmagyar.hu

 

Köszönjük és nem felejtjük el a kedvezményt!

29. Vékony (450*60*8 cm) jatoba csaphornyos svédpadlót vásároltunk, de nem kaptunk egyértelmű választ kérdésünkre: padlófűtés felet telibe ragasztassuk, vagy ahogy az Önök honlapján láttuk iszappapírra fektetve úsztassuk a parkettát? Köszönettel Barna B. Eger.

 

Kedves Érdeklődő! A megadott méretű parketta nem nevezhető svédpadlónak! Ezt a méretű parkettát (vékony csaphornyos) mindenképpen "telibe" kell leragasztani, egy- vagy kétkomponensű poliuretán ragasztóval. Ajánlatunk az Artelit termékcsalád PB 130 vagy PB 140 poliuretán ragasztója. A ragasztó alapozóról ne felejtkezzenek meg! (Nagyon szép padlót vásároltak, kár hogy nem nálunk.)

28. Tisztelt Bigfoot! Lakásom egy társasház kazánja felett helyezkedik el, és a némileg átszűrődő zajt szeretném csillapítani - megszüntetni. Nem túl hangos de azért hallható. Parafa parkettára és falburkolatra gondoltam. Kérnék egy kis segítséget, hogy az esztétikai megjelenésen túl a hangszigetelés iránti igényemnek is megfelelő ez a megoldás...? (Szabó Zoltán)

 

Tisztelt Szabó Úr! Választ, egy a parafa burkolatokban jártas szakembertől kaptuk (Varga Blandina): Tisztelt Uram! A léghangok elleni szigetelés elég összetett feladat. Általában akkor korrekt a megoldás, ha a zajt keltő oldalról - ez esetben a kazánház felől - szigetelünk. Sokszor azonban ez nem lehetséges. (Pl. ha a szomszéd zajong, nem bélelhetjük ki a lakását.) Így aztán meg kell próbálni a másik oldalról szigetelni. Arra azonban gondolni kell, hogy a hangok nem csak felfelé terjednek, tehát nem csak a vízszintes szerkezeteken át, hanem a épületelemek, épületgépészeti berendezések, csövek is közvetítik a zajt. Az Ön esetében a parafa jó megoldás lehet, egy 4 mm-es parafa lemez hangszigetelő értéke kb. 17 dB. Természetesen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy minden zajtól megvéd, hiszem különböző anyagok különböző frekvenciatartományú hangokat nyelnek el. Az Ön esetében amit javasolnék: 2 mm vastag parafa hangszigetelő tekercs, rá pedig egy parafa készparketta (ezen van még két réteg parafa, köztük egy HDF-lap. A tekercset felhajtanám a falra. A falon parafa falburkoló anyag lehet, egészen az aljzatig. A parafa tekercset a falburkoló lapokra fel kell hajlítani. Érdemes szegélyként is parafát ragasztani - nem szögezni, mert az közvetíti a rezgést. Egy biztos, ha ezt a megoldást választja, nem fogja zavarni a kazánházat - de remélem, a kazánház sem Önt. Mint írtam, a zaj ellen lehet védekezni, de tökéletesen kiküszöbölni nehéz feladat. Üdvözlettel: VB.

27. Tisztelt Bigfoot! Tanácsukat kérem az alábbiakról: laminált parkettát építtetünk lakásunkba és nem szeretnénk küszöböt. A parkettás "mester" azonban mindenképpen - dilatációs hézagra hivatkozva - az egyes helyiségek közé különféle fém profilokat ajánl. Szerintünk ez drágítja a burkolatot és szebb is a helyiségek között átfutó parketta. Hogyan győzhetjük meg a vállalkozót?

 

Tisztelt Érdeklődő! Köszönjék jószerencséjüknek, hogy gondos mesterrel hozta Önöket össze a sors! A gyárak előírása szerint az egyes helyiségek között erősen ajánlott a dilatációs hézag kialakítása. Az oka egyszerű, csak gondoljanak arra, ha az egyik helyiségbe a betűző nap felmelegíti a burkolatot, a hőtágulás miatt erősen vetemedhet a padló az ajtónál hiányzó küszöb (dilatáció) miatt. (A falaknál, küszöbnél, padlóból kiálló csöveknél kötelező a minimum 1 cm-es dilatáció!) Érdemes a gyártók ajánlását elfogadni, mert a garancia ezek betartásának előfeltétele.

26. A parketta beépítésének előfeltételeként a beton aljzat teljes kiszáradását (max. 2-3% nedvesség-tartalom) írják elő a parkettagyártók. Házilagos kivitelezésnél, ahol nem áll rendelkezésre műszer, miként állapíthatjuk meg, hogy kezdhetjük-e a parketta lerakását? (Kocsis Andor, Kecskemét és még sokan mások.)

 

Elsődleges tanácsunk: ha lehet, szakemberekkel dolgoztasson! Ők fel vannak szerelve megfelelő gépekkel, szerszámokkal és szakértelemmel. Amennyiben mégis önállóan szeretné a munkát megkezdeni, két praktikus tanács, amikor a betonfelület már valószínű száraz és burkolható:

1.

Terítsen le néhány (kb. 50×50 cm-es) PE fóliadarabot a betonra és ragassza le a széleit. Ha 24 óra alatt nem gyűlik össze kondenzátum a fólia alsó oldalán, és nem változik meg a lefedett betonaljzat színe, akkor biztosan száraz az esztrich, és elkezdhető a burkolás.

2.

A felület akkor is száraznak tekinthető, ha a helyiséget partvissal seperve a por száll és nem ragad össze apró "gombócokká" (bár a beton belseje még nedves lehet). További burkolási útmutató itt.

25. Az Önök által forgalmazott parkettával (laminált parketta vagy kétrétegű parketta) szeretném burkolni újonnan épülő házunkat. Kb. 170 m2 parkettára lesz szükségem. A házban padlófűtés lesz. Az épületgépésznek szüksége van az Önök által forgalmazott parketták pontos hővezetési vagy hőellenállási tényezőjére ez a lambda érték (W/mK)  vagy az R-lambda (mK/W). A pontos érték nagyon fontos a fűtési rendszer méretezéséhez, hiszen a parketta hővezetési tényezője jelentősen befolyásolja nemcsak a padlófelület hőmérsékletét, hanem a parketta alatt található esztrich beton hőmérsékletét is. (Lukácsy Zoltán)

 

Köszönjük kérdését, ezek az adatok eddig nem voltak feltüntetve a Bigfoot honlapokon, most viszont pótoljuk. A gyártóktól remélhetően folyamatosan érkeznek ezek az adatok, remélem tudja (tudják) hasznosítani. Az első választ Trombitás Zoltán Úrtól kaptuk (Mátraparkett) a kétrétegű parkettáról: A faanyagok hővezetési képessége függ az adott fafajtól és a faanyag rostjainak irányától is. A parketták rostjai praktikusan párhuzamos lefutásúak ezért a hővezetési tényezők az alábbiak szerint alakulnak

Tölgy fafaj esetében  0,29 W/mK
Kőris fafaj esetében   0,31 W/mK
Bükk fafaj esetében   0,27 W/mK

Ezek az anyagok a 10 mm vastagságú kétrétegű parketta szerkezetében 4 mm vastagságot képviselnek.
A maradék 6 mm rétegelt lemez, melynek hővezetési mutatója 0,14 W/mK.

Christian Mayer Úrtól a Kaindl képviseletében a következő útmutatást kaptuk: a KAINDL laminátpadló hőátbocsátási ellenállása 0,06-0,09 m2 K/W körüli, tehát kedvező tartományba esik. Ha azonban a hőigény nagyobb, mint 65 watt/m2, akkor kiegészítő hőforrás használatát javasoljuk! További információ itt.

24. Click rendszerű laminált parkettával kapcsolatosan volna kérdésem. A szobában néhány helyen a parketta lapok találkozási részeinél recseg-ropog. Októberben lett lerakva. Mi lehet az oka és mit tehetek? Vagy ez természetes dolog? (Koncz Imréné)

 

A recsegés nem természetes a laminált parkettáknál! Elsődleges oka az egyenetlen aljzat. Gyári előírások szerint az aljzat maximum 3 mm eltérést mutathat 1 m-en belül. (Ennél nagyobb eltérést a laminált burkolatoknál még az extra vastagnak számító 12 mm-es lap sem bír ki roncsolódás nélkül!) Másik hiba a 2 mm-nél vastagabb habfólia alkalmazása lehet. Ebben az esetben is "túl nagyot tud billenni" a padlólap a klikkes illesztéseknél. (Ez a hiba a ragasztós lapoknál lényegesen kisebb gondot okozott, de ezek a típusok már - sajnos - mennek ki a "divatból".) Harmadik esetleges hibaforrás, ha a dilatációs hézag nem, vagy nem megfelelő méretben lett kialakítva. Ekkor az egymásnak feszülő lapok adhatják a recsegő hangokat. Gyakori hiba még, hogy a laminált lapokat a hazaszállítás után azonnal beépítik. Ebben az esetben nem tud a padló "akklimatizálódni" és a végső méretét nem az előírás szerint minimum 48 óra pihenhetés alatt éri el. A hiba elhárítása az első két esetben csak a teljes bontás után szüntethető meg, a harmadik és negyedik esetben a dilatációs hézag kialakítása orvosolhatja a problémát.

23. Melegpadló burkolat vásárlás előtt állunk. Melyik parketta padlót válasszam? Fontos az ár-érték arány!

  A választás egyéni ízlés és pénztárca kérdése. Összehasonlító táblázatunk segítheti döntését! Itt.

22. Klikkes parafa padlóburkolatot vettünk egy barkácsáruház akciós kínálatából. Nem tudták megmondani, milyen szerrel lehet tisztítani. Mit tanácsolnak? (Mivel nem önöknél vettük, csak félve kérünk tanácsot.)

 

Tisztelt Máshol Vásárló! Sajnáljuk, hogy nem bennünket találtak meg a burkoló anyag kiválasztásánál, de természetesen a felvilágosítást így is szívesen adjuk! A parafa padló tisztításához általában elegendő a tiszta, alig nedves kendő és a Boxler-Easy-Cleaner, ez szépen oldja a koszt és a zsírt. Más tisztító szert ajánlunk a lakkozott és mást a viaszolt-olajos parafa padlóhoz. Részletes tájékoztatást olvashat itt, vagy a Boxler parafa padlógyár honlapján.

21. Akác vagy tölgy  faanyagból szeretnénk íves lépcsőlapokat vásárolni. A szerkezet fém és ezt szeretnénk beburkoltatni. A szintkülönbség 3 m. Az ív miatt kell-e többletköltséggel számolnunk? Vállalnak-e beépítést? (Budaörs)

 

Kedves Érdeklődő! Amennyiben elfogadja, a tölgyből készült lépcsőlapokat ajánlanánk figyelmébe. A lépcsőlap vastagsága min 3 cm, a homloklap 2 cm legyen. Az íves lapokról 1:1 arányú mintát kérünk (kartonlap, furnérlap). A kiváló minőségű faanyagból gyártott Mátraparkett lépcsőlapok szállítási határideje 3-4 hét. Az íves kiképzésre a gyártó felárat számol. Az árajánlat kéréséhez elegendő rajzot küldenie. A válaszban a konkrét ár és szállítási határidő is szerepel. Jelenleg a lapok felszerelését nem vállaljuk!       Info.

20. Melyik parketta alkalmas padlófűtés fölé? Laminált padlóra gondoltunk. (Figler Zoltán Győrújbarát)
 

Fő szabályként vehetjük: laminált padlóburkolatoknál a HDF (nagy tömörségű) hordozó rétegű lapok, tömör fánál 12 mm, szalagparkettánál 14 mm vastagságú parketta burkolatok felelnek meg a célnak. Padlófajták közül a kétrétegű- a lamella- a mozaik- a bambusz- és a szalagparketta közül válogathatunk, de még parafa padlóburkoló lapot is tehetünk padlófűtés fölé. (Fontos a megfelelő fa típus kiválasztása, pl. a bükk és a juhar fa nagyobb mértékben tágulnak és zsugorodnak, ezeket nem ajánljuk padlófűtés fölé!) Amennyiben úsztatott felületet képzünk (laminált, szalag) akkor a helyes rétegrend a beton felől: párazáró fólia, iszappapír és parketta. A többi burkoló anyagot megfelelő, a parkettát gyártó által javasolt ragasztót használunk. Az Artelit termékek közül több féle is megfelelő. Beépítési útmutatót itt találhat a laminált padlókhoz.

19. Tölgy svédpadlót szeretnénk vásárolni. A burkoló a lakkozást és az olajozást is jónak tartja. Mi a véleményük, melyik megoldás a tartósabb? (Kovacsics L. Szeged.)

 

Gratulálunk a padló választásukhoz, a svédpadló időtálló és nagyon szép burkolat! A kérdés, hogy lakk, esetleg olaj kerüljön rá, egyéni ízlés kérdése. Amennyiben a lakkozást választja, a fa természetes légzését megakadályozza, viszont a felülete "egyenletesebb" a takarítása valamennyivel egyszerűbb. Az olajozás mostanság újra divatba jött, elősegítve a fa természetes szépségének visszaadását. Az olaj mélyen beszívódik a parkettába, impregnálja, védi a víztől, szennyeződéstől. Az olajozást követő viaszréteg felhordásával tovább növelhető a felület védelme, gyönyörű selyemfényű lesz a padló, tapintása a még élő fáéhoz hasonlatos. A rétegek felhordása szakértelmet és türelmet igényel (a viasz végleges keménysége 4-6 hét, bár használni a padlót már lehet). A döntése viszont majdnem örökérvényű: a lakkozott felületet később olaj bevonattal ellátni (és viszont) csak a fa több milliméter "elcsiszolása" után lehetséges!

18. Mi az a poratka és miért veszélyes?
 

A poratka 0,2-0,5 mm nagyságú, szabad szemmel nem látható, majdnem áttetsző színű pókidomú, az ember környezetében mindenhol előfordulható állatka. Kifejléssel fejlődik. A nőstény naponta 1-4 petét rak le egyesével, kb. 3-4 hónapos élete során 50-300-at. A petékből a lárvák 8 nap múlva kelnek ki és kedvező körülmények között 30, kedvezőtlenek mellett 80-100 nap alatt alakulnak át ivarérett példányokká. Életműködéséhez legkedvezőbb a 20-25 °C-os hőmérséklet és a 70-80 %-os relatív páratartalom. Az alvás céljára szolgáló helyiségekben található a legtöbb atka, mert a napi 7-8 órai alvás következtében a testmeleg miatt a hőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 20 °C-ot, a megfelelő páratartalmat pedig légzés és párolgás útján az emberi test biztosítja. A hálószobában 1 gramm porban atkák tízezrei is élhetnek. Az allergia kialakulásában "ő" is jelentős szerepet játszik. (további információ itt.)

17. Konditermünkbe puha járást biztosító "feszített szőnyegpadlót" szeretnénk tenni. Házilagos kivitelezéshez kérünk tanácsot. (Bognár Attila, Budapest)
 

Szőnyegpadlót jelenleg nem árusítanak a Bigfoot parketta szaküzletek, de tanácsot szívesen adunk: a feszített szőnyegpadló házilagos kivitelezését nem ajánljuk! Szakértelmet kíván és nagy az anyag- és szerszámigénye. Azért a módszert ismertetjük, a szakkönyvek a következő tanácsot adják:

 

Feszítéskor a szőnyegpadló csupán a falak mentén van az aljzathoz rögzítve, a többi része puha nemezalátét fölött "feszül". A szőnyeget a helyiség pontos méretére kell előre szabatni! Az aljzattal a kapcsolatát a falak mentén rögzített szöges lécekbe való beakasztása biztosítja. A Szöges lécek közötti területet tölti ki a puha nemez alatt. A feszítéskor (speciális feszítők alkalmazásával) nagy húzóerő éri a szőnyeget, ezért csak igen jó minőségű szőnyeg használható. A sérült feszített szőnyeget javítani nem lehet, teljes csere szükséges!

16. Mi az a párnafa és vakpadló? 
 

A fapadlók közül a hajópadló, a svédpadló és a szögezett csaphornyos parketta aljzatát képezheti a fenyőfából készült párnafa és vakpadló. Párnafa céljára az 50/76 vagy a 38/76 mm keresztmetszetű zárléc használatos, hossza 3 ... 6 m között változhat. A vakpadló deszka 18 mm vastag, szélessége 8...12 cm, hossza 3...6 m, (ennél "erősebb" deszkát vakpadlónak használni felesleges).

  Felhasználás előtt mindkét fa anyagot gombásodás ellen kezelni kell! (pl.:XYLAMON alapozó)
 

A párnafát általában salakfeltöltésbe, a beeső fény irányába fektetjük, gondosan szintezzük és rá merőlegesen, 1-2 cm hézagot hagyva szegezzük fel a vakpadlót. (salak helyett alkalmazhatunk száraz homok vagy hang- és hőszigetelő anyagot.

15. Miért púposodik meg a laminált padlónk? Mindenki műanyagnak mondja, akkor miért "nő" meg?
 

A laminált padló 90-95%-ban fa alapanyagból (préselt hordozólemez, a Bigfoot üzletekben kizárólag HDF) készül, így a fára jellemző tulajdonságokkal rendelkezik és a környezet páratartalmához igazodik. Ennek során a faalapanyag a helyiség mindenkori páratartalma szerint vesz fel vagy ad le nedvességet. Emiatt a tágulás vagy összehúzódás méretváltozáshoz vezethet. Ahhoz, hogy az anyag a fektetés előtt a helyiség klímájához tudjon alkalmazkodni, a lamináltpadlót legalább 48 órán át abban a helyiségben kell tárolni, melyben a burkolás történik. Ennek és a dilatációs hézag hiányának oka a falakig táguló, majd púposodó laminált padló. Ideális a fűtött, huzatmentes, száraz helyiségekben történő raktározás < 75% levegőnedvesség és min. 18 °C levegőhőmérséklet mellett történő munkavégzés. Méretnövekedéshez vezet a túlzott vizes felmosás. A tisztítás seprés és szükség szerint alig vizes (ködnedves) ruhával történik.

14. Mit kell tenni padlófűtéses helyiségben a laminált parketta alá?
 

A HDF laminált padlóburkolat tökéletesen alkalmas a padlófűtéses helyiségek burkolására (tapasztalatok és számítások szerint a kerámia burkolathoz képest 80%-os a hő áteresztési képessége). Rétegrend az aljzatbeton felől: párazáró fólia, iszappapír (tömör, 1 mm vtg papír) és erre fektetjük a parkettát. A tágulási hézag kialakítása különösen fontos. Képes ismertető itt. A padló hőmérséklete nem haladhatja meg a 27 C fokot!

13. Szabad-e lakkozni a laminált parkettát?
 

A laminált parkettát nem szabad lakkozni, mert a melamin műgyantára nem tapad a lakk megfelelően és emiatt "levelesen" válik le a felületéről. Láttunk már ilyet, nagyon csúnya volt!

12. Hogyan kell lerakni a bambusz parkettát? Le kell ragasztani az aljzathoz?
 

Többféle módszert alkalmazhatunk a bambusz  (és a hozzá hasonló svédpadló rendszerű előre pácolt és lakkozott) parketta beépítésére. Ha ragasztjuk a teljesen sík és porszáraz felületre, akkor a THOMSIT SICURE P 685 elasztikus parkettaragasztót használjuk. Csak ezzel tudjuk a nedvszívó aljzat és a nem nedvszívó parketta között a rugalmas és biztos kapcsolatot kialakítani. Amennyiben az "úsztatott" fektetési módot választjuk, akkor az aktív fektetési mód a "komolyabb", de a padló alá fektetett 2 mm vtg. habfólia is korrekt megoldás. Ez utóbbi két esetben nem szabad elfelejteni a párazáró fóliát! A rétegrend ismertetése itt.

11. Csúnya karcos a szalagparkettánk (tölgy). Hányszor lehet felcsiszolni? Úgy tudjuk csak egyszer.
 

A szalagparketta, mint a fapadlók általában többször lehet csiszolhatóak. Általános jó tanács: ne várjuk meg, míg a felületet védő lakkréteg megsérül, átkopik, mert a felmosáshoz használt víz elszínezi a parkettát, fellazítja a szerkezetét, és felgyorsul a fa kopása. Ha a megkopott lakkot finoman megcsiszoljuk (anélkül, hogy a fa felületét elérnénk) és a padlót átlakkozzuk, a felújítások száma sokszoros lehet. Amennyiben a szalagparketta felső keményfa rétegét is meg kell csiszolni, akkor az átlag 3 mm vastag felületet max. háromszor csiszolhatjuk át. Utána a felújítás már csak a teljes padló cserével lehetséges.

10. Miért nem szabad szőnyegpadlóra fektetni laminált parkettát?
 

A laminált padlóburkolat csap-hornyos kapcsolata (a parketta vékony szerkezete miatt) a nem megfelelő szilárd aljzaton könnyen sérül és a klikkes kapcsolat tönkre megy. Ezért legfeljebb 2 mm vastag habfóliát fektetünk a laminált burkolat alá. A szőnyegpadló további hátránya, hogy a beköltözött poratkát csak vizes - vegyszeres takarítással tudjuk kiirtani. Javasoljuk a szőnyegpadló felbontását!

9. Kapható Önöknél intarzia parketta. Padló fűtés fölé szeretnénk letenni. Valóban alkalmas ez a típus padlófűtés fölé? (N. József Debrecen)
 

A szlovák MTB & WILLIAM H. parkettagyár 8 mm vastag intarzia parketta burkolata alkalmas a padlófűtéses helyiségek burkolására. A Thomsit parketta ragasztók többsége pedig megfelelő az intarzia parketták leragasztására. Ugyan ez igaz a max. 12 mm vastag egyéb tömörfa padlók beépítésére is.

8. Miért kell, egyáltalán miért fontos az aljzatkiegyenlítés?
 

Ha az aljzat kellően sík, akkor elhagyható a kiegyenlítés, ha nem, akkor jobb, ha Thomsit aljzatkiegyenlítő habarccsal síkba hozzuk az aljzatot. Adott esetben egy enyhén „hullámos” aljzatnál még azt is mérlegelni kell - tekintettel arra, hogy a ragasztóhabarcsok ára lényegesen magasabb, mint a kiegyenlítőké - hogy valóban megtakarítást jelent –e az aljzatkiegyenlítés elhagyása.

7. "Ráz" a laminált padlóburkolatunk. Miért? Lehet tenni valamit ellene?

 

Bizonyos körülmények között "szikrázást" előidéző elektromos töltéshordozókat (elektronokat) különböző vagy akár azonos, de elektromosan nem vezetőképes anyagok egymásra ható folyamatai váltják ki. Ennek oka pl. a lamináltpadló piszkos, poros felületében, az alacsony légnedvességben (döntően télen) és az elektromosan szigetelően ható anyagokban (cipőtalpak, zokni, harisnya, stb.) keresendő. Megelőzhető az elektromos kisülés okozta kellemetlen érzés, ha légnedvesítőt, elektromosan vezetőképes székeket, speciális tisztítószereket, elektromosan vezetőképes lábbeliket, és viselhetünk kevés műszálat tartalmazó ruházatot használunk. Már kapható nálunk  KAINDL által gyártott 8,5 mm vtg. lamináltpadló, amely az antibakteriális hatás mellett antisztatikus felülettel rendelkezik. Itt olvashat bővebben róla!

6. Mivel tisztítsuk a laminált padlónkat?
 

Mivel a por csak nagyon nehezen képes megtapadni a zárt és a nagy kopószilárdságú laminált felületen, elegendő a padlót egy alaposan kicsavart - ködnedves - kendővel és egyszerű szappanalapú törlőszerrel megtisztítani. A túl nedvesen végzett tisztítás a hordozóréteg felduzzadásához vezethet. A laminált padlók tisztítószereinek megválasztásánál célszerű arra ügyelni, hogy ne tartalmazzanak viaszokat vagy olajokat. Az olajok és viaszok nem képesek behatolni a zárt laminált felületbe és ezért kenődő réteg formájában a laminált padlóra rakódnak. Emiatt használat és tisztítás során opálos foltok keletkeznek.

5. Milyen átfedéssel és hogy rögzítsük a párazáró fóliát ?
 

A párazáró fólia minimális átfedése 20 cm kell legyen. Széles ragasztószalaggal rögzítjük elmozdulás ellen. Fontos: a burkolási munkánál ne szakadjon ki a fólia! Amennyiben a szegőlécet klipszes vagy csavaros rögzítéssel helyezzük el, úgy a fóliát a falra is hajtsuk fel. Már kapható a 2 mm-es habfóliára kasírozott párazáró fólia, a mesteremberek legnagyobb örömére (a lényegesen kényelmesebb munkavégzés miatt).

4. Táncterem burkolására (mérete 10 * 16 m) laminált padlót szeretnénk alkalmazni, de a dilatáció akadályozhatja a táncot. Szükséges a tágulási hézag kialakítása középen?

 

A gyári előírás szerint a ha padló hossz irányában a helyiség meghaladja a 10, kereszt irányban a 8 métert, dilatációs profilt kell beépíteni. A laminált padló 95%-ban fa (bár őrlemény), emiatt állandóan "mozog". A megadott méreten felül nem elég csak a falak mentén elhagyni a dilatációs hézagot. Ennél a táncteremnél a helyes megoldás a KÜGELE DUO GRIP fémprofil beépítése. A betonba lefúrt alsó profil és a "ráütött" felső rész biztos rögzítést ad a parkettának függőleges irányban, de a parketta tágulását nem akadályozza. Az 1 mm-es beépítési magasság remélhetőleg nem lesz akadálya a tánclépéseknek!

3. Szeretnénk a laminált parketta és a kőburkolat íves találkozásához nem csak praktikus, de szép megoldást találni. Van valami ötletük? (N. Viktória Budapest, XII. ker.)

Ma már természetesen van lehetőség a belsőépítészek és megrendelőik álmának megvalósítására az íves csatlakozások kialakítására. Az osztrák KÜGELE ívben hajlítható profilokat is gyárt (befoglaló és "T" profil). Ezeket a profilokat a képen látható szerszám segítségével hajlítjuk a tervező elképzelése szerint akár hullámos alakúra is! A profilokról további képek itt.

2. Tisztelt Bigfoot! Csaphornyos parkettánk felületén sok helyen szú rágta nyomokat vélünk felfedezni. Mi lenne a megoldás, ha nem akarjuk az egész padozatot felszedni?

Kedves Érdeklődő! Nincs túl jó hírünk. A fapadlóban megtelepedett rovar (nem is biztos, hogy szú, esetleg más bogár is lehet) valószínű teljes vastagságában megrágta már a padlót, onnan kiirtani csak magas (60 fok feletti) hőmérsékleten lehetne, de ez az eljárás szétszáríthatja a parkettát. A felcsiszolt parketta teljes felületét többször át kell kenni rovarölő szerrel (pl.: Xylamon) végül újra kell lakkozni. Az egész művelet annyira hosszadalmasnak és drágának tűnik, hogy el kellene gondolkodni a padozat teljes cseréjéről.

1. Győr Árkád bevásárlóközpontban levő üzletünkbe nagy kopásállóságú laminált burkolót keresünk. Elég a 32-es keménységű padlólap? Hosszú távra tervezünk!

Már annak is örülünk, ha egy ilyen - várhatóan nagy forgalmú - helyiségbe 32-es keménységű laminált lapokat vásárolnak! Ezek a padlók már alkalmasak óvodák, irodák, butikok burkolására. Az igazán jó megoldás azonban a 33-as keménységű (AC5; IP érték > 6500; régi IP érték > 15000; ki melyik jelet ismeri) laminált padló alkalmazása. Ezeket a padlókat már nagy forgalmú áruházak burkolatának tervezték s felépítésük révén ellenáll nem csak a karcolásoknak, de lényegesen jobban tűrik a nedvességet, párát. Ilyen pl.: a Kronotex Mammut és Robustro laminált padlóburkoló. Burkolattal, segítünk!

Tanácsadás, tervezés, A gyakran feltett ismétlődő kérdések és a válaszok feltöltése folyamatos. Amennyiben kérdése van, ide írhat!

 

   

Copyright © 2004 [Bigfoot] Minden jog fenntartva - Módosítva:2014. február 06.

www.rifeng-hoszivattyu.hu

 

régi oldal