BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLET

1131 Budapest, Béke út 117.     Tel.: +36 1 350-3421;  +36 30 426-1889;    faparketta@index.hu Nyitva tartás

Kapcsolat

Bigfoot parketta a Facebook-on
  Nyitó oldal
  Akciós parketta
  Laminált padló
  Fa  parkettáink
  Padló kiegészítő
  Padló burkolás
  Parketta GY I K
  Ajánlott linkek
  Magic Floor
 
Valódi fa parketták
       

Szalagparketta Csaphornyos parketta Kétrétegű parketta Hajópadló
       
Intarzia padló Bambusz parketta Egzóta parketta Svédpadló keményfából
       
Parafa padlóburkolat Mozaik parketta Kültéri padlóburkolat Parketta kiegészítők
       

 Valódi fa parketta anyagok ismertetése

A legjobb parketta burkolatot kínáljuk a megfelelő helyre! Rövid ismertetőt olvashat az általunk forgalmazott padlóburkoló anyagokról. A parketta típusok nevére, vagy a padló képre kattintva eljut a bővebb ismertetőkhöz, árakhoz.
Parketták: hagyományos / csaphornyos; szalagparketta; laminált padló; intarzia; hajópadló; kétrétegű felületkezelt parketta; vékony csaphornyos parketta; svédpadló; olcsó mozaik és lamella parketta; bambusz parketta, egzóta fapadló; ipari parketta; parafa.
Fa fajták életrajza     Parketta összehasonlító táblázat     Fa fajták keménysége

Bambusz parketta: a bambusz parketta elég kemény, nedvesség és pára nem tesz kárt benne. Padlófűtés fölé rakható! Natúr és kávé barna színben forgalmazzuk, kizárólag horizontális kivitelben. Üzletünkben kapható  még bambusz falburkoló és szegőléc is.

Csaphornyos parketta: Többféle fafajból (tölgy, bükk, akác, egzóta, stb.) készítik, jellemzően 22 mm vastag, csapok és hornyok segítségével illesztik egymáshoz, szeg vagy ragasztó rögzíti az aljzathoz. Élettartama 50-150 év, többször csiszolható, felújítható. Az esztétikai megjelenésükben változó parkettákat más-más osztályba sorolják a gyártók. (natúr, csíkos, rusztikus parketta stb.) Nagyon kedvelt fapadló. Ide tartozik a Vékony csaphornyos parketta is. Gyakori padló fektetési minták itt.

Egzóta parketta: Merbau: az ázsiai Doussie néven is ismert Merbau aranybarna, vörösesbarna színárnyalatú, karakteres sötétbarna erezettel, elszórtan nyitott, sárga pórusokkal rendelkező fafaj. A belsőépítészetben gyakran használt anyag: padló, parketta, ajtó, bútor és különféle fa burkolat készülhet belőle. Kempas: az ázsiai Kempas színe a világos rózsaszíntől a világos narancsos vörösesbarnáig terjed, sárgásbarna erezetű, aranyos csillogású. Külső- és belsőépítészetben egyaránt használható fafaj. Parketta, hajópadló, valamint teraszburkolat készül belőle. Teraszburkoló anyagok: bangkirai, garapa, bilinga, tali, massaranduba. Aktív fektetési mód.

hajópadló 2.500 Ft/m2 + ÁfA -tólHajópadló: A hajópadlók puha fenyőfából készülnek. Kopásállóságuk a minőségi laminált parkettáknál, a hagyományos, továbbá a korszerűbb szalagparkettáknál  is gyengébb. Ezért csak kevésbé igénybevett helyiségek burkolására alkalmas, pl. háló- és kímélten használt nappali szobák padlójaként használható. A hajópadló csak kíméletes használat mellett marad hosszabb ideig szép. Ez pedig a kezelésétől, ápolásától is függ. Vastagsága 19/22 mm. (Borovi fenyő hajópadló csak rendelésre! Szállítási határidő a raktárkészlettől függően 5 - 15 nap.)

Intarzia parketta: A szlovák MTB & WILLIAM H. parkettagyár által készített intarziás parketta magas minőségi és esztétikai értéket képvisel. A 8 mm vastag, különféle keményfából készített hatszögletű parkettalapok gyors, mégis egyedi rajzos mintát biztosítanak a nem mindennapi igényekkel rendelkező vásárlóknak! Csak egyenletes aljzatra fektethető!!!

Ipari parketta: A mozaik parketta élére állított elemeinek összeragasztásával táblásított parketta típus. Nagy forgalmú, erős igénybevételnek kitett helyiségek masszív burkolata. Általában kapható fa fajta: kőris, juhar, fehér bükk, tölgy. Táblásított mérete: 160 * 300 * 22 mm, esetleg 300 * 300 * 23 mm.

Kétrétegű felületkezelt parketta: Valamennyi parketta fajták előnyeit egyesíti, kereslete a fapadló burkolatok közül Európa-szerte a legdinamikusabban emelkedik. A beépítés egyszerű, fektetése könnyedén, házilagosan is megoldható, egyéni igény szerint alakíthatók a lerakási variációk. Fektetés után azonnal használatba vehető. Vékony szerkezete folytán padlófűtés esetén gyorsan átadja a hőt. Élettartama 20-40 év.

Kültéri egzóta burkolat: A kültéri burkolásnál legideálisabb a bordázott járófelület, így elkerülhetjük a csúszásveszélyt. A különböző méretben kínált, kívánt hosszúságra szabott faburkolatok lerakva változatos formákat eredményeznek. Betonfelületre, de kavicságyra is lerakható. Természetes megoldás: ipe és cumaru trópusi fákból.

Lamella parketta: Általában 10 mm vastag, csapok nélküli parketta elemek, ragasztó rögzíti az aljzathoz. 1-2 alkalommal csiszolható, bármilyen fafajból készítik. Panellakások parketta burkolatához ideális, a 10 mm magassága miatt az ajtókat sem kell újra" igazítani". Az elkészült fapadló burkolat megjelenése a csaphornyos kialakítással megegyező.  Egyesíti a mozaik és a hagyományos parketta előnyeit. A lamella parketta lécek csaphorony nélküli él kiképzéssel készülnek. Igen változatos alakban rakhatók le. Készül műanyag hálóval táblásított alakzatban (halszálka, angol kötés) is. Kis vastagságuk miatt - 10 mm - padlófűtésű lakóterek burkolataként is használható. Az aljzat egyenességére kifejezetten figyelni kell!

Mozaik parketta: A legtakarékosabb, a legolcsóbb, a leg... leg... leg... A mozaik parketta kiválóan alkalmas padlófűtéses helységek burkolására. Téglalap elemekből összerakva épül fel, melyeket alul műanyagháló tart össze. Olcsó és anyagtakarékos parketta fajta, amely azonban esztétikus. Kis szerkezeti vastagsága miatt - 8 mm - jól alkalmazható szőnyegpadló kiváltásával, régi burkolatok bontás nélküli felújítására. Élettartama gondozástól függően 20-40 év.

Parafa: A parafa, mint burkolat újdonságnak mondható a magyar piacon. Kevesen tudják, hogyan lehet a legjobban kihasználni a természetes anyag kiváló tulajdonságait, milyen technikával lehet igazi, szép és tartós burkolatot kialakítani belőle. Igen széles körben alkalmazható a parafaburkolat. Kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságával, kis súlyával, rugalmasságával és meglepően jó tartósságával szinte bármilyen beltéri felület burkolására alkalmas. Közintézmények, óvodák, iskolák, kórházak, szállodák és lakóházak természetes szépségű és melegségű burkolata lehet. Élettartama szinte korlátlan, mert nem korhad, nem rothad, s a rovarok, rágcsálók sem kedvelik.

Svédpadló: Az utóbbi években egyre népszerűbb, a régi múltat idéző hajópadló, de kemény fából készül. (Pl.: tölgy, bükk, kőris, akác, egzóta fa, esetleg vörösfenyő. Lényegében nagyméretű csaphornyos parketta.)  Nagyon szép fapadló burkolat készül belőle. Új termékünk az egzóta svédpadló. Egzotikus színe és anyaga a lakás dísze. "Ő" a padlók Rolls Roys-a! Aktív fektetési mód. Legújabb termékünk a Nut-federgold nagyméretű tömörfa svédpadló tölgy, dió, cseresznye és kőris fából. Élettartama ápolástól függően 50, sőt akár 150 év is lehet.

Szalagparketta: Magas készültségfokú, előre lakkozott, egyszerűen beépíthető fapadló burkolat. (elterjedt megnevezése még: készparkett; fertigparkett). Szaküzletünkben kapható BEFAG, FIMLUX, Terhüne, Barlinek és Galparkét szalagparketta. A parketta elemek stabilitását a három egymásra merőlegesen ragasztott rétegfelépítés biztosítja. A járófelület élettartama igénybevételtől függően 30-60 év, rendszeres karbantartással (újracsiszolás, lakkozás) jelentősen meghosszabbítható. Jó példa erre a MEYER-HOLZ szalagparketta, melynek gyári garanciális ideje   25 év !!! (Javaslat: ne várják meg, míg a parketta is megkopik, a lakk felcsiszolása és újralakkozás jelentősen meghosszabbítja szalagparketta burkolatunk élettartamát.)

Vékony csaphornyos parketta: a Mátraparkett legújabb terméke, kialakítása megegyezik a kétrétegű felületkezelt parkettáéval, de az egész parketta azonos, tömör faanyagból (általában tölgy) készül, felületkezelten is árusítjuk.

 

Furnérparketta: A furnérparketta felületét nem lehet csiszolni, átlakkozni viszont igen. A furnérparketta életkorát 10-25 évre becsülik. Konkrét tapasztalat még nincs, mivel ezeket mintegy 10-12 éve kezdték el gyártani. A furnérparkettát a Bigfoot parketta szaküzletekben nem lehet jelenleg rendelni!

 

Laminált padlóburkoló: A jelen és a jövő nagytömegű meleg padló burkolata. Teljesen készre gyártott, rengeteg szín és felhasználhatósági terület. Felülete magas kopásállóságú melamin műgyanta. A vizet a többi parketta burkolathoz hasonlóan „ő” sem szereti. Élettartama 15-25 év a választott keménységtől és használattól függően. Későbbi csiszolása és lakkozása nem lehetséges. A rés mentes illesztés miatt a por és egyéb, allergiás tüneteket okozó anyag nem rakódik közé. A laminált parketta a padlófűtéses helyiségben is alkalmazható. (Alátét ebben az esetben: iszappapír!!!) A kivitelezési munka házilag könnyen elvégezhető! A lerakási és ápolási útmutató minden 3. dobozban magyar nyelven is megtalálható! És most itt az újdonság: rövid szinkronstrukturált padló lapok reál V fugás kiképzéssel. Részletek itt.

A fapadló burkolat beépítésénél ajánlott szakember igénybevétele! A hibásan lerakott burkolat javítása a későbbiek során csak a burkolat részbeni, vagy teljes bontásával orvosolható. A fapadló felülete bár - milyen kemény védőréteggel is van bevonva - sérülékeny! Nagy forgalmú helyeken védőszőnyeg alkalmazása ajánlott! A parkettázás munkadíja itt:  munkadíjak:

(A parketta burkolatok összehasonlítását segítő táblázatunk itt.)

Amit a parkettákról tudni kell !!!

A parketta egy, vagy több rétegű tömörfa padlóburkoló. Ha egy rétegű, akkor teljes vastagságában tömörfa, ha több rétegű, akkor a járó rétegnek legalább 2,5 mm vastag tömörfából kell lennie, de legtöbbször a többi réteg is az. Az elemek egymáshoz többnyire csappal és horonnyal illeszkednek. A parketta jellemzői: természetes, meleg, hosszú élettartam, felújítható.


A parketta főbb fajtái
a.) Egyrétegű parketták: a parkettaelem teljes keresztmetszetben egy anyagból van. Ezek: csaphornyos parketta, lamella parketta, svédpadló, mozaikparketta, ipari parketta, bütü parketta, intarzia parketta, hajópadló.
b.) Több rétegű parketták: a parkettaelemet két vagy három (szomszédosan egymásra merőleges szálirányú) rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkett át gyakran szalagparkettának is nevezik.
c.) A felületkezelt, forgalomba hozott parketta - készparketta - lerakás (rögzítés) után azonnal használatra kész. A két és háromrétegű parketta legtöbbször egyben készparketta is, míg az egyrétegűeket általában a helyszínen felület kezelik lerakás után (csiszolás, lakkozás).

Azt, hogy melyik parketta burkolatot válasszuk, többféle szempont figyelembe vételével dől el. A választásnál figyelemmel kell lenni a felhasználás módját és természetesen fontos szempont az egyéni esztétikai megfontolásunk. A felhasználási mód két fontos tényezője: a felhasználás helye: pl. lakószoba, iroda, előtér, étterem, üzem, stb. az igénybevétel: hányan használják, tiszta vagy szennyezett lábbelivel, stb. járunk rajta. A parketta megjelenését, esztétikai megítélését befolyásolják: a fa tulajdonságai:a szín, a fafaj, a rajzolat, valamint a termék műszaki tulajdonságai, mint a szélesség, a felületkezelés, stb. Ezeket a szempontokat a vásárlás során a vevőnek át kell gondolni és a Bigfoot parkett szaküzletek kereskedői ennek alapján tudnak tanácsot tud adni a legjobban megfelelő parketta kiválasztásában.

Lerakási, rögzítési módok
A három alapvető rendszer: szegezés, ragasztás, úsztatott fektetés.
1.) A legrégebbi de ma is gyakran alkalmazott a parketta elemek leszegezése párnafára vagy vakpadlóra. Ez a csaphornyos parketta és a svédpadló egyik rögzítési módja.
2.) Jól előkészített, szilárd, száraz aljzatra az egyrétegű parkettákat (a svédpadló kivételével) és a többrétegűek közül a kétrétegű parkettát is ragasztással rögzítik.
3.) A háromrétegű avagy szalagparkettát pedig minden esetben úsztatott fektetéssel rakják le a szilárd aljzat feletti filc vagy habalátétre úgy hogy az egyes elemeket egymáshoz ragasztással vagy speciális csapkialakítással rögzítik. Az aktív fektetési módszer - ahol a padozatot a falhoz rugókkal támasztják ki - egyre nagyobb teret követel magának !

Parketta a padlófűtés fölé:
A fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak a 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható és ezek esetében a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajokat célszerű választani. A gyártó véleményét a konkrét termékkel kapcsolatban előzetesen mindig ki kell kérni. (A gyártók szerint a bükk és a juhar fa - természeténél fogva - nem alkalmas a padlófűtés fölé !)

Felületkezelés lehet gyári és helyszíni a lerakás után elkészített felületkezelés. A felületkezelő anyagok lehet: lakk, pác, olaj, viasz, valamint ezek kombinációi.

Figyelem! A víz a parketta fő ellensége, hiszen víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz. Ezért csak teljesen kicsavart alig nedves ruhát szabad szükség esetén a tisztításhoz alkalmazni.

A parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel. Erre a gyártók előírásai és javaslatai a mérvadóak, melyek betartásával hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül élvezhetjük a fa felületek természetes szépségét. Vevőink a gyártó felhasználási útmutatóját minden esetben megkapják a megvásárolt parkettával adott leírásban. Nagykereskedelem, parkettás, parkettázó, gyártás, felmérés, szaktanácsadás, tervezés.

 

Kivitelezési munkát, minden fajta parkettaburkolat készítését rövid határidővel garanciával vállalunk !

 

KAPCSOLAT

Bigfoot Parketta szaküzlet

Budapest, XIII. kerület Béke út. 117.

Tel. Fax.: 1/350-3421, 06 30 426 1889

E-mail: bigfootparketta@gmail.com

faparketta@index.hu

 

Sajtóhírek ->

   

Copyright © 2004 [Bigfoot] Minden jog fenntartva - Módosítva:2015. december 04.