BIGFOOT PARKETTA SZAKÜZLET

1131 Budapest, Béke út 117.     Tel.: +36 1 350-3421;  +36 30 426-1889;    faparketta@index.hu Nyitva tartás

Kapcsolat

Bigfoot parketta a Facebook-on
  Nyitó oldal
  Akciós parketta
  Laminált padló
  Fa  parkettáink
  Padló kiegészítő
  Padló burkolás
  Parketta GY I K
  Ajánlott linkek
  Magic Floor
 
 
Burkolás, parkettázás  Parkettás munkák szakszerű beépítéssel!
 

LAMINÁLT PADLÓBURKOLÓ       SZALAGPARKETTA       CSAPHORNYOS FAPADLÓ      EGZÓTA SVÉDPADLÓ      ÁRLISTA       REFERENCIÁINK

 

Laminált padlóburkoló lapok beépítésének szabályai

 

A Bigfoot Parkettaszaküzletek által forgalmazott KAINDL, KRONOTEX, EGGER és BERRY FLOOR laminált parketta burkolat készítésekor a következő alapszabályokat kell betartani:  Az útmutató a ragasztós laminált parketta fektetésére érvényes. A ragasztó nélküli SNAP és CLICK parketták beépítése hasonló, csak a D3 parketta ragasztót nem használjuk! (A parkettázási munka szakmunka. Bízza szakemberre!)

Fantasztikusan látványos beépítési útmutató található az Egger laminált gyártó honlapján! Ennek alapján mindenki megtanulhatja a beépítés és ápolás szabályait itt.

 

Parketta burkoláshoz használt szerszámok Tárolás A Kaindl laminált parkettát száraz helyen kell tárolni. A parkettát a lerakás megkezdése előtt legalább 2 nappal abban a helyiségben tároljuk szobahőmérsékleten (legalább 18 °C), ahol a lerakásra sor kerül, annak érdekében, hogy a padló átvegye a helyiség hőmérsékletét és páratartalmát. A csomagokat ne közvetlenül a fal mellé helyezzük.

Ellenőrzés A parkettázás előtt kérjük ellenőrizze, hogy a lapok sérülésmentesek-e, továbbá ellenőrizze a lapok mennyiségét és a mintáját. Amennyiben hibát fedez fel a parketta lapokon, kérjük a burkolást azonnal függessze fel. A sérülten felhasznált padló lapokra reklamációt nem fogadunk el!

Lerakási körülmények A parketta lerakásakor a helyiség hőmérséklete legalább 18 fokos, az aljzat hőmérséklete pedig 15 fokos legyen. A relatív páratartalom 50 és 60% között legyen. A lerakás ideje alatt ne szellőztessék ki a helyiséget. A megbontott csomagokat a lapok sérülésének elkerülése érdekében haladéktalanul fel kell használni! Padlóburkolás egyszerű, de az útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!

Méretváltozás A fa elnyeli és kibocsátja a vizet. Ilyenformán a laminált padló pozitívan befolyásolja a szoba hőmérsékletét. A fa alkalmazkodik a környezet páratartalmához, de ez csekély méretváltozásokat okozhat (2 mm-t 1 méter hosszúságban). Kérjük, tartsa ezt szem előtt a lerakás során. A panelek méreteiben az alábbi eltérések még elfogadhatók:

- a panel hosszában: < 0,25 mm;  a panel magasságában: < 0,15 mm;  a panel szélességében: < 0,25 mm.

Fektetési irány Amikor meghatározzuk a burkolás irányát, figyelembe kell vennünk a természetes fényforrást. A padló lapokat a fényforrásra (ablak) hosszában kell fektetni. Ha a szoba sarkai nem derékszögűek, igyekezzünk a berendezési tárgyakat úgy elhelyezni, hogy ne rontsák a szoba optikai benyomását.

Úszó telepítés A Kaindl laminált padlót “úszó” padlóként kell beépíteni, ami azt jelenti, hogy a paneleket nem szabad az aljzathoz ragasztani vagy egyéb más módon hozzárögzíteni. Kizárólag a csapot és a hornyot kell ragasztani. (Ez természetesen nem vonatkozik a klikkes burkoló lapokra.) Kérjük, nagyon figyelmesen kövesse a lerakási útmutatót. Nincs helye reklamációnak, amennyiben a laminált lapok helytelenül lettek beépítve. A helyes rétegrend betartása kötelező! Leírása itt. (A parkettázási munka szakmunka. Bízza szakemberre!)

 
Laminált padlóburkolat rétegrend:
  parketta (laminált padlóburkolat)
  habfólia 2 mm vtg.
  párazáró fólia a falra felhajtva
  simított aljzatbeton

Beépítés: A fal és a parketta között minimum 1 cm-es dilatációs hézag kell hogy maradjon, amit mindenhol (ajtóküszöb, fűtéscső, stb.) meg kell tartani! A párazáró fólia szerepe a hideg betonaljzat és a meleg parketta között kialakuló páralecsapódás elzárása a laminált parketta burkolattól. A 2 mm vtg. habfólia a kopogászajt csökkenti (ennél vastagabb habfólia a laminált parkett panel csapolásának sérüléséhez vezethet. Padlófűtés esetén a habfólia helyett un. iszappapír (másként: padlópapír) használata a helyes megoldás. Az iszappapír / padlópapír 1 mm vtg. tömör papír, amely a betonpadló melegét átadja a parkettának, ugyanakkor rugalmas alátétet biztosít.

 
Padlófűtés parketta burkolat alatt.
Figyelem! További szabályok laminált burkolatnál itt.

1. Parketta szegőléc
2. Laminált parkett panel
3. 3/a. Iszappapír; 3/b. PE párazáró fólia
4. Fal és az aljzatbeton közti dilatáció
5. Esztrich beton (fűtő beton)
6. Padlófűtés cső
7. PE fólia
8. Lépésálló hőszigetelés
9. Teherhordó aljzatbeton
 

Padlófűtés alkalmazása esetén a laminált parketta (hivatalosan: laminált padlóburkoló) felület megengedett maximális hőmérséklete 28 °C. A hőmérséklet túllépése a keményfa felület jelentős károsodását vonja maga után.
A fűtési szezonban kérjük fordítson fokozott figyelmet a laminált parketta burkolatú helyiségek megfelelő légnedvességének biztosítására, mely különböző párásító eszközökkel oldható meg. Az alacsony, 50 % alatti légnedvesség a parkettpanel káros kiszáradásához vezet. Ennek következtében az egyes elemek rések keletkeznek. Az alacsony légnedvesség káros az egészségre is.
(A parketta hőtechnikai tulajdonságai elfogadhatóak, hőleadása a kőhöz mérten 80 százalékos. Hátránya, hogy nedvességtartalmának ingadozása miatti tágulása, zsugorodása problémákat okozhat. Szakemberrel szabad csak lerakatni, s az esztrichaljzattal jól együtt dolgozó ragasztót kell alkalmazni. Faburkolatok, ragasztók közül a padlófűtéshez ajánlottak is használhatók, ennek ellenére számíthatunk hézagok keletkezésére. Nagyon fontos a fa és az esztrich nedvességtartalmának szabványban előírt értékének a betartása.
Hajópadló nem rakható padlófűtés fölé, mert párnafákra szegezve helyezik le, a közöket pedig homokkal vagy valamilyen szigetelőanyaggal töltik ki. Csaknem tökéletes illúziót teremthetünk azonban a hajópadló mintázatú szalagparkettával. Parafával szintén meleg, strapabíró, könnyen tisztítható felület képezhető.)

A padlófűtés felett a burkolatoknál a következő hőveszteség jelentkezik: (ha a kőburkolat 100%):
PVC ~ 97%
parketta, fapadló, laminált padlóburkoló ~ 80%
szőnyegpadló ~ 50%
A parketta felületi hőmérséklete lényegesen egyenletesebb mint pl. a kő, viszont némileg alacsonyabb hőmérséklettel kell számolni! (Ajánlott szakemberrel megterveztetni a padlófűtést is!)

Hővezetési tényező:

Tölgy                  0,29 W/mK

Kőris                   0,31 W/mK
Bükk                   0,27 W/mK
Fenyőfa              0,11 W/mK

Rétegelt lemez   0,14 W/mK.

Beépítési alapszabályok:

Tágulási hézagok A fa egy természetes anyag (még akkor is, ha rostjaira "szakítva" hasznosítják) és hat rá a környezet páratartalma. Ezért a tágulási hézagokat az alábbi esetekben figyelembe kell venni:

- minden falnál és más rögzített elemnél (fűtéscső, ajtókeret, stb.), ahol a szobák 7 méternél hosszabbak 1 mm/m a szoba hosszában (a csöveknél a dilatációs hézagot csőgyűrű takarja el.)

- minden ajtó alatt, és ahol szobaelválasztók vannak

- különböző típusú szomszédos padlóknál

- ha a tágulási hézag van az alapban

- 20 mm tágulási hézag szélességben - 10 méternél hosszabb szobáknál (ha a panelek hosszában lettek fektetve)

- 8 méternél szélesebb szobáknál (ha a panelek keresztben lettek fektetve)

Tisztítás - karbantartás: A laminált parkettpanel tisztítása végtelen egyszerű, csak seprés, porszívózás és enyhén nedves - ködnedves - törlőkendő kell a takarításhoz. Más egyéb padlóápoló szer nem kell, legfeljebb a laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert öntsük a felmosó vízhez. A padlóra kirívóan nagy forgalom esetén védőszőnyeget javaslunk tenni. Bútorok lába alá csúsztató filc használata javasolt!

 

Parkettavédelem:

UNIVERZÁLIS SZÉKALÁTÉT

Hatékony padlóvédelem

 

- használata növeli a padló élettartamát

- megakadályozza a görgő okozta mély karcolások keletkezését a padlón

- keménypadlóhoz és padlószőnyeghez egyaránt használható

- tisztítása könnyű

- anyaga környezetbarát, erős, szagtalan polikarbonát

Kellékek A parketta lerakása egyszerűen kivitelezhető, amennyiben megvannak a jó szerszámaink. Az alábbi eszközökre van szükségünk: D3 parketta ragasztó, ütőfa, ékek, behúzóvas, kalapács (500-1000 g), fűrész, fém profilok a tágulási hézagokhoz, parketta szegőlécek, párazáró fólia, 2 mm vastag habfólia, ceruza, mérőszalag, lépészajt csökkentő egyéb alátét, tisztító ás ápoló szerek. Az általunk ajánlott parkettás munkája általunk és a gyártó által is minősített, kiváló!

 

Árak, munkadíjak itt.        Vissza a laminált padlókhoz.

BURKOLÁSI MUNKÁK

AMINÁLT PADLÓBURKOLÓ  -  SZALAGPARKETTA  -  CSAPHORNYOS FAPADLÓ  -  EGZÓTA SVÉDPADLÓ  -  ÁRLISTA  -  REFERENCIÁINK

 

A SZALAGPARKETTA BEÉPÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI:

Gyakran felteszik a kérdést a házilagos kivitelezést választók, hogyan parkettázzak? Az itt leírtak a ragasztós laminált-és a szalag faparketta lerakására egyaránt vonatkozik. Reméljük segít a burkolás szakszerű elkészítésében! (A parkettázási munka szakmunka. Bízza a kivitelezést szakemberre!)

A ragasztó nélküli szalagparketta és laminált padló lerakására vonatkozó beépítési utasítás:

1. Ellenőrizze a helyiség aljzatának egyenletességét. Ehhez használjon egy kb. 2 m hosszú, egyenes lécet. Amennyiben 2 mm-nél nagyobb a szintkülönbség, úgy az aljzat kiegyenlítés elengedhetetlen! Az aljzat nedvességtartalma betonaljzat esetén 2%-nál ne legyen magasabb.

2. Ha az aljzat nedvességtartalma 2%-nál magasabb ( max 5% ), párafékező fóliát kell alkalmazni. A fóliacsíkok toldásánál 20 cm átfedés ajánlatos. Az így előkészített aljzatra kell a habfóliát teríteni. A helyes rétegrend betartása kötelező!

3. Lerakás: Az első sor szalagparketta a beeső fény irányába, hornyos oldalával a fal felé kerül. A csapos oldalával a fal felé. (Régi fapadló szálirányára mindenképpen merőlegesen rakja a készparkettát.) A fal és a parketta közé 1-1,5 cm vastag faéket kell elhelyezni, így alakítva ki a tágulási hézagot. Nagyobb méretű (kb. 20 m2 fölötti) helyiségben ennél arányosan nagyobb tágulási  hézagot kell alkalmazni (dilatáció !).

4. A sor végére a megfelelő hosszméretre vágott szalagparkett darabot, az összehúzó szerszám segítségével helyezze el. A végét szintén ékelje ki. Rendkívül fontos az első sor szilárd, egyenes kiékelése. Soha ne hagyatkozzon arra, hogy a fal egyenes. Ellenőrizze a sor egyenességét kifeszített vékony fonal segítségével. A második sort az első sor végén megmaradt parkettával kezdje.

6. Ügyeljen az ütések sorrendjére, így tudja tökéletesen egymáshoz illeszteni a parkettákat.

7. A szalag fapadló összeillesztését az összeütő fa segíti elő.

8. Az utolsó sornál szükség lehet a parketta hosszirányú kettéfűrészelésére. A vágásvonal pontos kijelölése fontos!

9. Az utolsó sor szalagparkett az összehúzó szerszám segítségével kerül a helyére. Az ékeket itt is el kell helyezni a fal mellé. Küszöbnél, átmenő csöveknél szintén 1-2 cm tágulási hézagot kell hagyni. A lerakott parketta sehol sem érintkezhet közvetlenül a fallal, vagy egyéb épületszerkezettel.

10. A ragasztó megkötése (2-3 óra) után az ékeket ki kell venni és a tágulási hézagot szegélyléccel vagy szegélydeszkával le kell takarni. A padló fektetése, a távtartó ékek eltávolítása, valamint a szegőléc felszerelése után a helyiség azonnal használatba vehető.

11. Átmenő csöveknél a parkettát lyukfúróval kifúrjuk és ezután trapéz alakban kifűrészeljük. A padló elhelyezése után a kivágott parketta darabot a cső mögé helyezve visszaragasztjuk. A dilatációs hézagot csőgyűrű takarja el.

12. Különböző szegélyező, kiegészítő elemek felszerelését ragasztóval, esetlek tipli és csavar segítségével rögzítjük..

13. A kész munkát a hozzánk látogatónak nem kis büszkeséggel mutathatjuk meg! Íme a fertigparkett - készparkett ! Parkettázzunk ezek alapján.

A parkettázás szakmunka! Önnek nem kell a parketta beépítésével bajlódnia. Az általunk ajánlott parkettás (parkettások) kiváló burkoló munkát végez, garanciával! Padlóburkolás egyszerű, de az útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!

BURKOLÁSI MUNKÁK

LAMINÁLT PADLÓBURKOLÓ  -  SZALAGPARKETTA  -  CSAPHORNYOS FAPADLÓ  -  EGZÓTA SVÉDPADLÓ  -  ÁRLISTA  -  REFERENCIÁINK

 

CSAPHORNYOS PARKETTA LERAKÁSI ÚTMUTATÓ

Azért, hogy évek múltán is a csaphornyos parketta eredeti szépségében gyönyörködhessen, lerakása során néhány alapvető szabályt be kell tartani. Ebben kívánunk most a segítségére lenni.

Tárolás A csaphornyos fa parketta természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. A parketta nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba - a benne lakók egészségéhez is szükséges - klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a parketta csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája /hőmérséklet és páratartalom/ azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával. Tartsa a szobát, a parkettát és a ragasztót a kivitelezés előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten. /kb. 20 fok C és 45-55% páratartalom/.

Követelmények az aljzattal szemben. A burkolási munka megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után /aljzatbeton, vakolás/ a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat, és más szennyeződéseket. A 2m-en +-2mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a parkettánál meghatározó jelentőségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl. / Pl.: a Bona cégtől a H 600, a Henkel cégtől a Thomsit DH maxi vagy Thomsit DH / Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítő anyag hideg burkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni parkettával. A parketta csak teljesen száraz – 2% alatti nedvességtartalmú – aljzatra /lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra/ fektethető. Az aljzat nedvességét a kivitelezés előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

A fektetés megkezdése előtt az aljzatot le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti jó minőségű tapadást. Az alapozó a ragasztó felhígított változata, amely be tud hatolni az aljzat pórusaiba. A parketta fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 10-15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként oldószeres, poliuretán vagy olyan vízbázisú ragasztót ajánlunk, amely a vizet kémiailag megköti. A ragasztóanyag szükséglet a parketta méretétől és az aljzat minőségétől függően 800-1200 g/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztó-anyagban. Melegvíz, vagy gőzvezetékeknél feltétlenül tartsuk be az előírt 10-15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a padlót, az előírt ideig - 1-3 napig - hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.
Lakkozás A leragasztott  csaphornyos parkettát a durva csiszolás után és a finom csiszolás előtt megfelelő parketta-hézagtömítő anyaggal kell spatulázni. Ez befolyik az elemek közötti esetleges résekbe, és egyaránt vezet tartóssághoz és minőségjavuláshoz. Ezt követően a csaphornyos parkettát egyre finomabb csiszolóvászonnal átcsiszoljuk addig, amíg egy teljesen sík és sima felületet nem kapunk. Csiszolás után elengedhetetlen a teljes portalanítás. A lakkozás csak teljesen sík, sima és pormentes felületen lesz tökéletes. A kész felületre először a lakk gyártója (pl.: Bona által javasolt alapozót hordjuk fel, majd azt színtelen kopásálló lakkal két-három rétegben lakkozzuk le. Az utolsó lakkréteg felhordása előtt elvégzett igen finom (150-es vagy 180-as szemcséjű csiszolópapírral) csiszolással növelhető a felület simasága. Figyelem! Célszerű lakkozási próbát elvégezni néhány darab parkettán. Például az alapozók általában a parketta lakkozás utáni elsötétedését gátolják. Sötét parketta esetén /pl.: gőzölt akác/ viszont eltérő kivilágosodást okozhat az alapozó, ezért a sötét fáknál általában nem célszerű alapozni.

Parkettafektetés padlófűtésre: Padlófűtésre a mozaik-, lamella- kétrétegű és a bambusz parketta ideális. Vékony – 8 illetve 10 mm – szerkezetük következtében hőáteresztő képességük megfelelő. A faanyag rugalmassága és flexibilitása következtében a hőmérsékletváltozásból eredő deformációkat jól követi. Az aljzatnak és a lakásnak a parketta fektetése előtt teljesen száraznak kell lenni /cementestrich esetén 1,8% alatti nedvességtartalom/. A kiszárítást fokozatosan kell végezni úgy, hogy az aljzatban ne maradjon feszültség. A feszültségmentesség érdekében a száradási folyamat befejezésekor célszerű egy fokozatos /az előremenő víz hőmérsékletét napi 5 C fokkal emelve/ felfűtést alkalmazni, a később alkalmazni kívánt hőmérsékletig, egy hétig azon tartani, majd a hasonló ütemű visszacsökkentést is elvégezni. A parkettát körülbelül 20 C fokos hőmérsékletű aljzatra fektessük. A fektetéshez a fent leírt ragasztók megfelelőek. Fektetés után és csiszolás előtt ismét el kell végezni a feszültségmentesítést, utána a fentiek szerint lakkozzuk. A későbbi használat során nem szabad túllépni a feszültségmentesítéskor alkalmazott maximális hőmérsékletet!

Tisztítás és ápolás: A csaphornyos parketta is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok, és székek lábára ragasszon megfelelő méretű csúsztatófilc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá, helyezzen csúsztató filc vagy gyapjú alátétet. Vigyázat: bármennyire is kemény fából készült a csaphornyos parketta, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis ügyeljünk arra, hogy azt minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a szaküzletekben kapható lakkozott parketták gondozására gyártott ápolószerek használatát, melyek használatával a parketta megőrzi eredeti ragyogását. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhető el, ha azt a gyártó által előírt módon alkalmazzuk. Használatuk meghosszabbítja a lakk élettartamát.

A természetes fából készült csaphornyos parketta érzékenyen reagál a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20 0C és az 45-55% relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen. Ha évek múltán úgy ítéli meg, hogy a lakk a nagyobb igénybevételű helyeken kissé megkopott, finom csiszolópapírral csiszolja át, portalanítsa és tegyen rá egy újabb lakkréteget. Fontos, hogy ne várja meg, amíg a lakk teljesen átkopik, mert a fa gyorsabban kopik, és elkerülhetetlenné válik a teljes gépi csiszolás. A fentiek betartásával csaphornyos parkettája évszázadokon át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét.

A lerakási ismertető a Mátraparkett parketta gyár útmutatása alapján készült. Padlóburkolás egyszerű, de a beépítési útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!

 

BURKOLÁSI MUNKÁK

LAMINÁLT PADLÓBURKOLÓ  -  SZALAGPARKETTA  -  CSAPHORNYOS FAPADLÓ  -  EGZÓTA SVÉDPADLÓ  -  ÁRLISTA  -  REFERENCIÁINK

 

EGZÓTA SVÉDPADLÓ LERAKÁSI ÉS ÁPOLÁSI ÚTMUTATÓ

Általános leírás: Egzotikus svédpadló tömörfából készült parketta. Elsősorban beltéri felhasználásra javasolt. Irodai padló burkolás esetén a székek lábára filc felragasztását javasoljuk! A parketta vastagsága 15-18 mm. A parketták csappal és horonnyal ellátottak. Padlófűtés fölé a gyártó nem javasolja! A svédpadlóra a gyártó által meghatározott garancia érvényes, általában 3-5 év. A garancia előfeltétele: eredeti számla (padlóról és a kellékanyagokról is), lerakási munkanapló, garanciajegy. Csak a gyártásból eredő méret, szín és alaki elváltozások képezhetik reklamáció tárgyát. Hibás darabok beépítése tilos. Ezek beépítéséből eredő esztétikai hibák után költségtérítést a gyártó nem vállal! (A parkettázási munka szakmunka. Bízza szakemberre!)

Fafajok: iroko, teak, ipe / ipé merbau, kempas, keranji, keruing, tigerwood / tigrisfa, punak, okan, vörös vasfa, tali, tauri, afrikai dió és mitragyna. Fontos tudnivaló, hogy a fa nem egy homogén anyag, minden egyes darab egyedi. Változhat az árnyalat, a fa struktúrája, erezete fajtánként aszerint, hogy honnan származik (Ázsia, Dél-Amerika).

Gyártás: Még rönk állapotban akklimatizálás, szárítás és stabilizációs eljárás. Az adott méret legyártása lézeres vágással, tizedmilliméter pontossággal történik.

Tárolás: A svédpadló természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. A padló csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyen tároljuk, amelynek klímája azonos a burkolni kívánt helyiség klímájával. Tartsa a helyiséget, a parkettát, a kiegészítő anyagokat 3-5 napon keresztül optimális szobahőmérsékleten. A helyiség relatív páratartalma 45-65%, szobahőmérséklete 18-24 ºC legyen.

Fektetés:

1.) Még a fektetés megkezdése előtt célszerű 1 hétig a svédpadlót abban a helyiségben tárolni, ahol lerakásra kerül (felnyitott dobozban). Így az egzóta fa anyaga alkalmazkodni tud a körülményekhez.

2.) Az aljzathoz ragasztást megelőzően CM készülék használatával mérjük meg az aljzat nedvességtartalmát. Ha az 2%-nál magasabb értéket mutat, a burkolást nem szabad elkezdeni, mivel az a fapadló deformálódásához vezet! Az aljzatnak tisztának, repedésmentesnek és egyenesnek kell lennie (2 m-en belül 1 mm eltérés lehet maximum). Kétkomponensű poliuretán ragasztó használata javasolt (pl. Thomsit, Bona R770, SLC, vagy FORBO). A ragasztó felhordásához 5 mm fogmélységű fogazott spatulyázót használjon. A ragasztóanyag szükséglet a svédpadló méretétől és az aljzat minőségétől függően 800-1200 g/m2.

3.) Válasszuk ki, milyen alakzatban kívánjuk a svédpadló burkolatot fektetni.

4.) A parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy összefüggő, zárt felületet alkosson. A lerakást horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény főirányát kövesse. Körben a falak mentén és minden más beépített elemnél min. 1 cm-es diletációs hézagot hagyjunk. Az elhelyezett elemeket ütőfával ütögetve, vagy hengerrel lenyomjuk, hogy jól feküdjön a ragasztóanyagban.

5.) Csatlakozásoknál, ajtónyílásokban és 10 m feletti lerakási szélesség felett ajánlatos a padlófelületen pótlólagos terjeszkedési hézagot beépíteni.

6.) Burkolás után várjunk 24-48 órát (lásd a ragasztó gyártójának előírását) a szegőléc felszerelésével és a padló terhelésével a ragasztó teljes megkötéséig. A helyiség relatív páratartalma 45-65%, hőmérséklete 18-24 ºC. Ettől eltérő paraméterek esetén a szokásosnál nagyobb formaváltozások következhetnek be. Padlóburkolás egyszerű, de az útmutató betartása előfeltétel a gyári garancia megtartására!

Felületkezelés:

A készre pácolt és lakkozott svédpadló utólagos felületkezelést nem igényel, de a hosszabb élettartam megőrzése érdekében egy védő wax réteg felhordható.

Tisztítás és ápolás:

A svédpadló, mint minden fapadló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok, székek és egyéb mozgó tárgyak lába alá megfelelő méretű csúsztatófilc alátétet célszerű ragasztani.

Bármennyire is kemény fából készül svédpadlónk, a tűsarkú cipő nyomot hagy rajta!

A tisztításhoz porszívó, partvis, majd enyhén nedves, puha törlőkendőt használjunk. Vigyázzunk arra, hogy padlón vízzel, vegyszerrel ne találkozzon, ha ez mégis megtörtént, a lehető leggyorsabban távolítsuk azt el.

Javasolt a szaküzletekben kapható, a parketták gondozására gyártott ápoló szerek használata (lakkozott: pl. Bona Cleaner, Remover; olajozott: pl. Carl's Cleaner, stb.), melyek meghosszabbítják a lakk élettartamát, megőrzi a padló fényét. Ezeket a termékeket kizárólag a gyártó által előírt módon használjuk!

Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító beállítását a svédpadló elemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében.

Ha évek múlva úgy ítéli meg, hogy a lakkozás megkopott, finom csiszolás után egy újabb lakkréteggel újítsa fel a padló felületét. Fontos, hogy ne várja meg, amíg a lakk teljesen átkopik és már a fapadló sérül, mert a padló pácrétegének megsérülése után az eredeti szín már nem nyerhető vissza!

A fentiek betartásával svédpadlója több mint egy évszázadon keresztül szolgálja Ön és utódai kényelmét.

Padlóvédelem: padlóvédő lapok

 
   

Copyright © 2004 [Bigfoot] Minden jog fenntartva - Módosítva:2014. február 06.

www.rifeng-hoszivattyu.hu